Palestinci přestanou jezdit do izraelských nemocnic

Palestinci ohlásili, že zastaví posílání svých pacientů do izraelských nemocnic. Chtějí se prý osamostatnit i v této oblasti. Navíc nechtějí platit Izraelcům za operace obří částky, když stejné zákroky údajně zvládají sami levněji a ve stejné kvalitě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby v Ramalláhu

Volby v Ramalláhu | Foto: Jaromír Janev

Palestinci posílají stále méně pacientů k léčení do Izraele i do nemocnic v dalších zemích. Upozorňují na to palestinská média, podle kterých se Palestinci i tímto způsobem snaží budovat vlastní státní instituce.

Stále totiž doufají, že jednou budou mít životaschopný nezávislý stát. A tak je prý lepší platit za léčbu v palestinských nemocnicích, než utrácet ohromné částky za péči izraelských lékařů.

Do izraelských nemocnic jezdí řádově stovky až tisíce palestinských pacientů ročně. Do roku 2008 vydávali Palestinci ročně v přepočtu 2 miliardy korun za léčbu svých obyvatel v zahraničí, a to nejen v Izraeli, ale i v Jordánsku či Egyptě. Do loňského roku se částku podařilo snížit o polovinu.

Lidé jezdí do Izraele na zásadní operace, které jsou velmi drahé. Pacienti si tyto zákroky musí platit sami. Izrael léčí zadarmo pouze v rámci humanitárních akcí, například děti, zmrzačené při vojenských útocích v Gaze.

Přehrát

00:00 / 00:00

Břetislav Tureček hovoří o palestinském zdravotnictví.mp3

„Řada lidí jezdí jen do východního Jeruzaléma k palestinským lékařům do palestinských nebo arabských nemocnic v okupované části města, ne tedy vždy přímo do Izraele,“ upřesňuje zpravodaj Českého rozhlasu na Blízkém východě Břetislav Tureček.

Ať už jsou pacienti z Gazy nebo ze západního břehu, potřebují povolení izraelských úřadů, aby byli ošetřeni. Zpravidla s tím není problém.

„Bývají ale incidenty, kdy někdo nestačí dojet. Na kontrolních stanovištích bývají fronty a někdy lidé kvůli průtahům umírají na cestě k lékaři na check pointech,“ popisuje mimořádné situace Tureček.

„Sami Palestinci říkají, že už není doba, kdy museli se vším jezdit do zahraničí, že to byla také politická věc. Teď se péče v jejich nemocnicích zlepšuje, ale nadále platí, že kdo potřebuje opravdu náročný zásah, může jet do Izraele nebo jinam do ciziny. Snahou však je, aby peníze za zákroky šly do místních nemocnic,“ dodává Tureček.

Izrael se snaží pomáhat palestinským lékařům, například je školí ve vlastních nemocnicích, čímž do budoucna omezí kritiku na vlastní práci. Výhoda bude ale i na druhé straně.

„Palestinci si stěžují, že řada zákroků v Izraeli je velmi drahých, například implantát do ucha pro nedoslýchavé děti vyjde v Palestině šestkrát levněji,“ vysvětluje Břetislav Tureček.

Palestinci tímto krokem sledují nejen ekonomickou výhodu, ale především dosažení svého cíle – soběstačnosti.

Ondřej Černý, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme