Egypt kvůli nárazníkové zóně u Gazy demoluje domy, obyvatelé se evakuují

Egyptská armáda začala demolovat první z téměř 900 domů ve městě Rafah. Lidé, kteří bydlí těsně u hranic s Pásmem Gazy, dostali 48 hodin na opuštění svých domovů. Demolice budov má umožnit vytvoření půl kilometru široké nárazníkové zóny mezi Egyptem a Pásmem Gazy. Realizaci projektu uspíšil páteční útok, který na Sinaji usmrtil přes 30 egyptských vojáků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeden ze zdemolovaných domů v Rafahu na hranicích Egypta s Gazou

Jeden ze zdemolovaných domů v Rafahu na hranicích Egypta s Gazou | Zdroj: Reuters

„Tady u hranic teď slyšíme výbuchy pořád. Vyhánějí lidi, kteří žijí podél hraniční čáry. Chtějí tam vytvořit úplně prázdnou zónu. Vyhazují do vzduchu budovy, nikoho tam nenechají,“ popisuje situaci jeden z obyvatel palestinské části pohraničního Rafahu.

Lidé si stěžují, že jim egyptská vláda sice přislíbila finanční kompenzaci, žádné peníze ale ještě nedostali. Teď se snaží najít ubytování u příbuzných nebo v podnájmech.

Ve vyprázdněné nárazníkové zóně má vzniknout 20 metrů hluboký vodní příkop, který by znesnadnil kopání pašeráckých tunelů.

Pásmo Gazy | Foto: Český rozhlas

Štěpán Macháček, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme