Hamas se nepodepsal pod smírčí dohodu s Fatahem

Palestinská radikální skupina Hamas a dalších sedm palestinských stran, jejichž vedení sídlí v Damašku, se dnes odmítly podepsat pod smírčí dohodu se stranou Fatah, vládnoucí západnímu břehu Jordánu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palestinské děti v uprchlickém táboře

Palestinské děti v uprchlickém táboře | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Dohoda, jejíž text vyjednal Egypt, měla smířit palestinské frakce, umožnit vytvoření společné vlády a uspořádat volby. Hamas, který vládne pásmu Gazy, a jeho spojenci si ale přejí, aby dohoda zahrnovala také právo Palestinců na boj proti izraelské okupaci.

Rozkol panující mezi Palestinci od roku 2007, kdy si Hamas nad Fatahem vybojoval vládu v Gaze, komplikuje mírová jednání s Izraelem. Jsou sice nyní přerušena, ale USA usilují o jejich obnovu.

Hrozí, že Hamas platnost jakýchkoli vyjednaných kroků neuzná. Izrael s Hamasem jednat odmítá, neboť ho považuje za teroristickou organizaci.

Markéta Ševčíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme