Obama míří do Asie, jeho první zastávkou je Indie

V Indii dnes zahajuje americký prezident Barack Obama své desetidenní turné po Asii. Jde o jeho první zahraniční cestu po vítězství republikánů v úterních parlamentních volbách. Cesta ukáže, nakolik ovlivní volební porážka Obamu na mezinárodní scéně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama

Barack Obama | Foto: Tomáš Adamec

Během tří dnů v Indii bude Obama jednat o situaci v sousedním Pákistánu, v Afghánistánu i rostoucím vlivu Číny v regionu. Američané považují Indii za svého hlavního spojence v jižní Asii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Daniel Novotný z Asociace pro mezinárodní otázky

Pro Spojené státy je Indie důležitá i z ekonomických důvodů. Země má miliardu dvě stě milionů obyvatel, její ekonomika by měla v příštích letech růst osmiprocentním tempem a její trh začíná být zajímavý i pro americké firmy.

Podle Daniela Novotného z Asociace pro mezinárodní otázky má Indie velmi rychle rostoucí bohatou a střední třídu, která by nakupováním amerického zboží mohla USA pomoci se vymanit ze současné stagnace.

„Obama tak bude určitě tlačit na to, aby se Indie ještě více otevřela americkým investicím a nakupovala více amerických výrobků,“ řekl Novotný.

Uklizené kokosy

Indii a Spojené státy spojuje i boj proti terorismu, na úvod své návštěvy uctí Obama v Bombaji památku obětí teroristických útoků z předloňského roku.

„Indický premiér Singh bude chtít jakési ujištění ze strany USA, že se Američané nestáhnou z regionu, z Afghánistánu, zachovají svůj vliv v Pákistánu. Indie ale hlavně čeká, že Obama pomůže kontrolovat rostoucí vliv Číny v regionu,“ dodal Novotný.

Obamova cesta se odehrává za mimořádných bezpečnostních opatření. V Bombaji dokonce z palem zmizely kokosové ořechy, které by mohly skrývat bombu nebo přinejmenším spadnout nejmocnějšímu muži světa na hlavu.

Igor Maňour, Jaromír Marek, Tomáš Pavlíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme