V afghánských volbách kandiduje přes 400 žen

Afghánistán čekají v sobotu parlamentní volby. Kandidáti se liší svými programy i národností, jedno je ale spojuje: všichni slibují skoncovat s vysokou nezaměstnaností v zemi. Volby také odpoví na otázku, jestli se za devět let od pádu vlády Talibanu zlepšilo postavení žen ve společnosti. V Kábulu natáčel zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Marek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Porada v mešitě

Porada v mešitě | Foto: 601. skupina speciálních sil

V Afghánistánu je bez práce až čtyřicet procent lidí a malá zaměstnanost představuje v zemi velký problém. Prázdné slogany voliči v zemi ale už dobře znají a začínají být vůči nim imunní. Řada lidí je také rozhodnuta sobotní volby bojkotovat. „Během minulých voleb jsme slyšeli mnoho slibů kandidátů, jakmile se ale dostali do parlamentu, neudělali pro nás vůbec nic,“ říká Nazzír.

Mnozí kandidáti se ale ani neuvědomují, že na míru zaměstnanosti nemají stejně žádný vliv. „Volby jsou v Afghánistánu něčím novým,“ říká Mohammad Bashir Dodwal, učitel ekonomie na univerzitě v Kabulu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Afghánské ženy kandidují do parlamentu. Reportáž v Kábulu natáčel redaktor Radiožurnálu Jaromír Marek.

Mnozí kandidáti podle něj nemají jasné představy o svých právech a povinnostech. Neumí rozlišit mezi prací vlády a parlamentu. Možná skutečně věří, že mohou vytvořit nová pracovní místa.

Afghánské ženy míří do parlamentu

Žen kandiduje letos do parlamentu nejvíc v historii země. Budoucí političky ale rozhodně nemají jednoduchou pozici. „Chci napomoci zlepšit postavení žen v Afghánistánu. Stále nemají stejné šance jako muži", řekla Českému rozhlasu Afshan Hosún. Na poslankyni kandiduje už podruhé. Před pěti lety se poslankyní nestala, prý vinou povolebních machinací s výsledky. Jisté je, že do volební kampaně se tehdy pustily jen ty nejodvážnější.

„Situace žen v Afghánistánu se stále zlepšuje. V těchto volbách jich kandiduje přes čtyři stovky. Nejvíc v celé historii Afghánistánu,“ vypočítává ministryně pro ženské otázky Husn Bani Ghazanfar.

Faktem ale je, že v mnoha částech země se ženám o předvolebním mítinku může jen zdát. Bez mužského doprovodu nemohou ani vyjít na ulici. V Kábulu je situace lepší, i tak čelí ženy kandidátky mnoha útokům.

„Každý den dostávám několik výhružných telefonátů. Chtějí, abych skončila svoji kampaň, jinak mě prý zabijí. Zažili jsme útoky na naši kancelář, radikálové ničí mé volební plakáty. Mám po Kábulu dvanáct velkých billboardů, celkem 34krát jsme je museli měnit! Byly postříkané rudou barvou, potrhané,“ říká Farida Tarana, zřejmě nejznámější tvář letošních parlamentních voleb.

Před lety byla jednou z finalistek televizní soutěže Afghan Star. Její hity dodnes vysílají místní televize i rádia. Její popularita jí ale v předvolební kampani příliš nepomáhá. Možná právě naopak. „Někteří nechtějí ženy v politice vůbec, jiní nechtějí jen některé ženy. Ženy jako jsem já,“ říká Farida.

Jaromír Marek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme