Volit v Afghánistánu může být velmi nebezpečné

Kvůli parlamentním volbám v Afgánistánu zemřelo už nejméně devatenáct lidí, z nichž čtyři kandidovali. Volby se konají v neděli. Nejméně tisíc volebních místností se ale zřejmě neotevře kvůli hrozbám radikálů, zvláště pak hnutí Taliban.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Afghánistán, předvolební billboard

Afghánistán, předvolební billboard | Zdroj: ČTK

Velitel třiceti tisíc zahraničních jednotek v Kandháru, britský generál Nick Carter, deníku Guardian řekl, že Taliban své útoky v této provincii zostří, aby Afghánce odradil od hlasování.

Generál Carter také poukázal na to, že policisté se mnohdy přiklání spíše k těm, kdo drží v té které provincii moc, spíše než k afghánskému státu. Jít volit v Afghánistánu je tak opravdu nebezpečné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Filip Moravec mluvil na Rádiu Česko o afghánských volbách

„Zejména v jižních provinciích se mluví o tom, že lidem, kteří kandidují, i těm, kteří k volbám chtějí jít, je vyhrožováno. Z loňských prezidentských voleb jsou známé případy, kdy lidem, kteří šli k volbám, byly uříznuty uši nebo dokonce nos. Je také pravda, že patnáct procent volebních míst zůstane pravděpodobně uzavřeno. Zavřené ale údajně zůstanou i volební místa, kde žijí některé menšiny, což je podle jejich zástupců způsob, jakým prezident Hamíd Karzaí ovlivňuje volby,“ popsal situaci projekční manažer humanitární společnosti ADRA Filip Moravec.

Už loňské prezidentské volby poznamenaly podvody. Protikandidát Hamída Karzáího Abdulláh Abdulláh na protest proti nim z voleb odstoupil. Teď se registrovalo 300 000 pozorovatelů. Ti se ale pravděpodobně nedostanou do všech oblastí.

Některá volební místa jsou nedostupná

„Problém je, že volební místa jsou často v horách, kam není možné se dostat, často to normálním lidem Taliban ani nedovolí. Dostanou se tam jen silné ozbrojené kolony spojeneckých vojsk NATO. Pokrýt pozorovatelsky celý Afghánistán by tak bylo mimořádně náročné,“ pokračoval Moravec.

Polovina kandidátů v afghánských volbách je údajně úplně nová. Takže se ucházeli o přízeň médií, aby je představili voličům, a to v poměrně inovativní a zajímavé kampani.

„Kandidátů na 249 členů parlamentu je velmi mnoho. Není to jen tím, že Afghánce politika zajímá. Ke zvolení do parlamentu je totiž potřeba relativně malé množství hlasů. Do letošních voleb jde také poměrně velké množství žen, které jsou často nositelky různých nových přístupů v kampani. Hlavní její část probíhá v rádiu a na billboardech,“ uvedl projekční manažer společnosti ADRA.

Podle něj se dají výsledky voleb a jejich favorit jen velmi těžko odhadovat:

„Oficiálně v Afghánistánu politické strany neexistují a jsou zakázané. Spektrum lidí, které se do parlamentu dostane, bude pravděpodobně velmi roztříštěné. Je pravděpodobné, že se do něj znovu dostanou bývalí členové Talibanu.“

Martina Mašková, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme