Epidemie žloutenky na jihu Moravy graduje, počet týdenních nakažených je rekordní

Hygienici na jihu Moravy za uplynulý týden zaznamenali zatím největší týdenní nárůst nakažených žloutenkou. Je to rekordních 25 lidí. Epidemie podle nich i nadále roste. Letos se zatím nově nakazilo přes dvě stovky lidí, což je patnáctkrát více než loni.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékař (ilustrační foto)

Lékař (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Epidemie, kterou hygienici vyhlásili v březnu, ale podle lékaře Petra Husy z brněnské Fakultní nemocnice nekončí. „Dneska jsme měli rekord, čtyřiadvacet hospitalizovaných pacientů. Týdně to dělá přibližně asi dvacet nových případů,“ popisuje Husa.

Podle něj už epidemie není lokalizovaná na původní komunitu lidí bez domova a narkomanů. Nemocí jsou nově zasažení prý i lidé bez tohoto zázemí. Navíc se stále nedaří najít spojující faktor, odkud se žloutenka šíří.

Přehrát

00:00 / 00:00

Doktoři se obávají, že by se virus žloutenky mohl začít šířit i v dětských kolektivech. Více o situaci prozrazuje lékař Petr Husa.

Nejvíce nakažených se nachází mezi lidmi ve věku 20 až 44 let. Doktoři se také obávají, že by se virus mohl na začátku školního roku začít šířit i v dětských kolektivech.

„Školní rok a shromažďování dětí ve školách není příznivým epidemiologickým faktorem a může znamenat další šíření nemoci. Doporučujeme, aby se děti nechaly naočkovat,“ varuje Husa. Kromě očkování radí lékaři i důsledné mytí rukou.

Marie Veselá, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme