Kalousek: Babiš mě chtěl do svých služeb, odmítl jsem. Měl by se jít léčit, vzkazuje ministr

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek nařkl ministra financí a lídra hnutí ANO Andreje Babiše z pokusu o politickou korupci. V rozhovoru pro server Aktuálně.cz Kalousek uvedl, že se ho Babiš v roce 2004 coby šéfa KDU-ČSL pokusil získat pro spolupráci. Babiš to v reakci pro Zpravodajský web Českého rozhlasu označil za „sprosté lži“, Kalousek je podle něho alkoholik hodný léčení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roadshow TOP 09, Miroslav Kalousek

Roadshow TOP 09, Miroslav Kalousek | Foto: Filip Jandourek

„Je rok 2004, střecha hotelu Aria, kde mi Andrej Babiš řekl, že si vybrali tři mladé nadějné politiky, každého z jiné strany: Stanislava Grosse (ČSSD), Ivana Langera (ODS) a mě. A že stojí o spolupráci. Že bude kompenzovat politickou kariéru s tím, že politická rozhodnutí ve prospěch Agrofertu jsou samozřejmostí,“ řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz Miroslav Kalousek.

Sněmovna mě obviňuje bez důkazů, píše Babiš. Chtějí mě soudit, je to lynč

Číst článek

Údajný návrh Andreje Babiše šéf opoziční partaje podle svých slov odmítl. „Já nemám rád těsno u krku,“ uvedl v rozhovoru. Oproti tomu zesnulý expremiér Stanislav Gross, který v té době působil jako ministr vnitra, a někdejší politik Ivan Langer, který tehdy zastával post místopředsedy sněmovny, měli nabídku šéfa státní kasy podle Kalouska přijmout.

Oba muži údajně za Babišem dojížděli do Průhonic, kde je prý šéf hnutí ANO instruoval ve prospěch Agrofertu. Na dotaz, které z kroků obou politiků by o tom mohly napovídat, Kalousek odpověděl v obecné rovině. Podle něho všechny následující transakce holdingu mohou vzbuzovat podezření. Jako příklad uvedl dotace pro Čapí hnízdo nebo privatizaci Unipetrolu.

Nesmysl, říká Babiš i Langer

Andrej Babiš nařčení Kalouska v reakci odmítl. „Jsou to sprosté lži. Alkoholismus pana Kalouska přerostl do demence. Potřebuje urychleně psychiatrickou péči,“ napsal v sms.

Za nesmysl označil vyjádření lídra TOP 09 také Ivan Langer. „Nikdy žádná takováto dohoda nebyla. Nevím, kde na to pan Kalousek přišel. Naše vztahy (s Babišem – pozn. red.) byly na jedné straně přátelské, protože jsme se stýkali. Vedle toho já jsem vždy velmi striktně odděloval osobní a pracovní rovinu. A v tomto smyslu byl náš vztah z mé strany vždy vysoce profesionální a nikdy se neprolínal,“ řekl pro Zpravodajský web Českého rozhlasu.

Ivan Langer okomentoval komisi, která by měla vybírat nového policejního prezidenta | Foto: Šárka Ševčíková

Langer současně přiznal, že se v Průhonicích s Andrejem Babišem setkal. Nešlo prý podle něho ale o žádné pravidelné schůzky. „Bylo to dvakrát. Jednou při oficiálním otevření Sokolovny, kam jsem byl pozván, a poté co jsem skončil s aktivním politickým životem,“ uvedl.

O tom, že by podal na Kalouska žalobu pro pomluvu, Langer neuvažuje. „V tomto vyjádření nespatřuji nic, co by se dotklo mé cti, důstojnosti, pověsti, mého jména a bylo zásahem do mých osobnostních práv. Naopak velice se tím bavím,“ dodal.

Kristýna Guryčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme