Na Slovensku přistáli tři vězni z Guantánama

Tři vězni z amerického Guantánama dnes přiletěli na Slovensko. Českému rozhlasu to bez dalších podrobností potvrdil mluvčí policejního prezídia. Aktuálně se osoby vězněné kvůli terorismu nacházejí v utečeneckém táboře v Humenném na východě země.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vězni

Vězni | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Tři osoby jsou pravděpodobně muži a nikdy nebyli odsouzeni ani obviněni. Podle slovenské vlády nebojovali po boku teroristů se zbraní v ruce, vykonávali pouze pomocné úkoly.

Na Slovensku se mají vězni z Guantánama aklimatizovat, naučit slovensky a za 18 měsíců budou propuštěni na svobodu. Policie nebude podrobnosti o jejich pobytu komentovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slovensko přijalo tři vězně z Guantánama. Téma pro redaktora deníku Sme Lukáše Fily.

Podle všeho však budou neustále pod kontrolou agentů z řad amerických tajných služeb. Slovenská vláda přijala vězně velmi překvapivě, doposud byl premiér tvrdě proti a proti je podle průzkumů i většina obyvatel.

Redaktora deníku Sme Lukáš Fila ale míní, že integrace zmíněných bude osob obtížná. "Muslimská komunita na Slovensku je malá a úzce profilovaná. Navíc zde nemá žádné oficiální instituce. Bude hodně záležet na tom, jak si integraci budou představovat sami vězni," řekl Filo ve Stalo se dnes.

Přijetí vězňů z Guantánama bylo všeobecně na Slovensku vnímáno jako překvapení, jelikož vláda premiéra Fica se netajila spíše odměřeným postojem k současné americké administrativě. "Veřejnost vnímá zmíněný akt různě. Jedna část, která podporuje zlepšení vztahů se Spojenými státy, přijetí vítá. Ostatní hlasy zatím příliš nezaznívají," zmínil Fila.

Ľubomír Smatana, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme