Google mohl shodit útok hackerů, technická závada nebo lidská chyba, tvrdí analytik

Internetový analytik Daniel Dočekal tvrdí, že za pád Googlu ve střední Evropě může rozpadnutí takzvaného směrování dat, což v podstatě potvrdil i Google, podle kterého byly zasaženy DNS servery.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové logo Google na sídle společnosti ve městě Mountain View v Kalifornii

Nové logo Google na sídle společnosti ve městě Mountain View v Kalifornii | Zdroj: Reuters

„Podle veškerých příznaků to vypadá na to, že někde mezi střední Evropou a Amerikou nebo zbytkem světa se rozpadlo takzvané směrování dat z internetu. To znamená přeposílání dat tím správným směrem a zase přijímání dat tam a zpátky,“ řekl Dočekal.

Podle něj chvíli trvalo Googlu přenastavit internet tak, aby ze střední Evropy tekla data do míst, kde jsou servery Googlu.

Google v Česku postihl rozsáhlý výpadek. Omlouváme, zjistíme, co za to mohlo, vzkázal

Číst článek

Podle americké společnosti byly zasaženy DNS servery, které fungují svým způsobem jako telefonní seznam a umožňují pomocí směrování se spojit se servery. DNS servery přiřazují ke jménu serveru konkrétní IP adresu, číselný kód, přes kterou se se serverem skutečně připojujeme.

Dvouhodinový výpadek zasáhl hlavně Česko a Slovensko

Podle Dočekala je možné, že k podobnému výpadku opět dojde, protože to podle něj je „přirozená součást internetu“. „Google je závislý na nějakých zařízeních, je závislý na tom, jestli někdo udělá chybu. Může se ukázat, že to byla lidská chyba. Někdo třeba nastavil špatně nějaké zařízení. Některé zařízení může přestat fungovat kvůli technické závadě. Stále je možné, že šlo o nějaký bezpečnostní útok, jak se to stalo před několika týdny. Tehdy nefungovalo několik desítek internetových služeb, protože nějací vtipálci využili několik desítek, možná stovek tisíc zařízení a zaútočili na internetovou infrastrukturu a tu přetížili, protože jako každé zařízení i internet má své kapacity,“ vysvětlil Dočekal.

Výpadek Googlu a jeho služeb postihl v úterý večer střední Evropu, hlavně Českou republiku a Slovensko a částečně i okolní země a také uzly ve Spojených státech, jihovýchodní Asii a v menší míře rovněž Británii nebo země Beneluxu.

Výpadek trval asi dvě hodiny, během kterých nefungoval nejen vyhledávač, ale také YouTube, gmail, internetový překladač, ale také Outlook.com. S obnovením služeb pomohli také poskytovatelé internetového připojení v České republice, kteří přesměrovali služby Googlu na jiné, funkční IP adresy.

ČRo, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme