Kurzů pro fitness trenéry přibývá, kvalita klesá. Ministerstvo chystá přísnější podmínky

Zájem o cvičení a zdravý životní styl v Česku roste. A s tím i počet lidí, kteří si z fitness udělali výnosný obchod. Jen za poslední dva roky udělilo ministerstvo školství trenérským školám na 80 akreditací. To je asi dvojnásobek oproti předchozím letům. Teď by ale úřad chtěl podmínky zpřísnit. Reaguje tak mimo jiné na připomínky sportovních fakult, podle kterých je komerční výuka sportu často velmi nekvalitní. Lidé, kteří kurzy absolvují, přitom automaticky získávají oprávnění v oboru fitness trenéra podnikat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cvičení, pilates, fitness

Cvičení, pilates, fitness | Foto: FreeDigitalPhotos.net

Skripta opsaná z internetových článků, neodborní školitelé a závěrečné zkoušky udělené za docházku. I takové jsou zkušenosti lidí, kteří za instruktorský kurz utratili tisíce korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Skripta opsaná z internetu, neodborní školitelé a zkoušky udělené za docházku. Podle sportovních fakult je komerční výuka sportu často velmi nekvalitní.

„Čas od času se mi i stane, že se na mě obrátí absolvent nějaké trenérské školy, když si uvědomí, že vlastně se nenaučil vůbec nic, s tím, abych mu doporučil nějakou trenérskou školu, kde se opravdu něco naučí a bude umět pracovat s klienty," potvrzuje ze své praxe předseda Svazu kulturistiky a fitness Martin Jebas. A kvalita komerční sportovní výuky se podle něj rok od roku zhoršuje.

Všímají si toho také akademici. Sportovní fakulty univerzit v Praze, Brně a Olomouci proto sepsaly společné memorandum, ve kterém žádají ministerstvo školství o zpřísnění pravidel.

„Měla by se vytvořit legislativa, v souvislosti třeba s připravovaným zákonem o sportu, která bude definovat standardy, které by měly jednotlivé kurzy mít a přezkušování by mělo být mimo ty kurzy. Tím by se zamezilo tomu, že budou krátké, nekvalitní," vysvětlil Tomáš Perič z Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy.

Ministerstvo školství tvrdí, že loni kurzy nekontrolovalo, protože si prý nikdo oficiálně nestěžoval. Na samostatné namátkové šetření prý úřad nemá dostatek lidí. Ministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD by ale chtěla systém změnit. Zejména podmínky pro udělování akreditací.

Češi utratí za novoroční předsevzetí i tisíce korun. Každý pátý je ale nedodrží

Číst článek

„Otázka dalšího vzdělávání je otázka opravdu zralá na velmi razantní revizi, a to ve všech oblastech. Nikoli pouze v oblasti sportu nebo trenérských licencí,“ řekla ministryně.

Do budoucna si také dokáže představit, že by sportovní fakulty vysokých škol a univerzit měly lepší a významnější postavení z hlediska dalšího vzdělávání včetně trenérských akreditací.

„A tím bychom samozřejmě logicky dosáhli zkvalitnění pozic trenérů. A obecně vím, že ten standard trenérských akreditací je oproti jiným zemím velmi nízký," dodala Valachová.

Podle Karla Kováře z odboru sportu už úřad od podzimu jedná s fakultami a dalšími sportovními institucemi o konkrétní cestě k nápravě.

Změny i pro instruktory lyžování

„Těch možností je několik. Od třeba otevřené databáze závěrečných prací, tak jak je to zvykem dneska na vysokých školách. Je možné standardizovat nějaké testy, které budou společné. Je možné i přistoupit k databázi odborníků, kteří budou moct na těchto kurzech vzdělávat," vyjmenovává Kovář.

Změny, které by se netýkaly jen kurzů pro instruktory fitness a kulturistiky, ale třeba také pro učitele lyžování, by chtěla ministryně Valachová stihnout zavést ještě letos - do podzimních voleb, kdy její funkční období skončí.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme