Nemocnice odkládají operace na příští rok. Došly jim peníze od pojišťoven

Část nemocnic omezuje neakutní péči kvůli nedostatku peněz od zdravotních pojišťoven. Například nemocnice v Benešově k tomuto kroku sáhla už zhruba před 14 dny u pacientů, kteří jsou u Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra. Nemocnice v Kladně dokonce zvažuje, že s touto pojišťovnou smlouvu ukončí. Pojišťovna se brání, podle ní není důvod k omezení péče pro její pojištěnce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Operace (ilustrační foto)

Operace (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Operace kyčlí a kolen, nebo šedého zákalu očí, to jsou typické zákroky, které lékaři pacientům plánují několik měsíců dopředu. Člověka omezují, ale neohrožují na životě, a tak je můžou lékaři i odložit. Ať už proto, že pacient před operací onemocní, nebo zařízení dojdou peníze.

To se před 14 dny stalo v Benešově, kde nemocnice odkládá operace u pacientů, kteří jsou u Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Některé nemocnice už vyčerpaly peníze na péči od zdravotních pojišťoven pro tento rok. Odsouvají proto neakutní operace třeba kloubů nebo očí na leden

„V našem případě došlo k naplnění rozpočtu, který byl určen na tento rok. Operace se plánují na dva až tři měsíce dopředu, tak není problém udělat operaci v lednu příštího roku, což je za dva měsíce,“ řekl mluvčí Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov Petr Ballek.

Peníze na péči dochází i nemocnici v Kladně. „S některými jsme se v rámci vyúčtování dohodli a v rámci různých dohadovacích řízení. Akorát jsme se zatím nedohodli s pojišťovnou ministerstva vnitra, ale věříme, že zvítězí zdravý rozum. Tam došlo k nárůstu poskytnuté péče a bohužel úhradová vyhláška umožňuje neuhradit tuto plnou péči,“ říká ekonomický náměstek ředitele Jaroslav Pokorný.

Právě v Kladně také zvažují, že omezí plánovanou péči pro pacienty pojišťovny ministerstva vnitra:

„Zatím bereme všechny případy, ale už jsme upozornili pojišťovnu ministerstva vnitra. Chceme, aby proplatila to, co se skutečně odléčilo. Teprve pokud se příští týden nedohodneme, chceme sáhnout k určitým právním krokům, kdybychom rozvázali spolupráci s pojišťovnou ministerstva vnitra úplně,“ popisuje náměstek Pokorný.

Situace není kritická

Loni měla Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR jeden a čtvrt milionu pojištěnců, letos jich má o 30 tisíc víc. To ale podle mluvčí Hany kadečkové nemá na proplácení péče vliv. Vysvětluje, že pojišťovnám by bez limitů brzy došly peníze na jakoukoliv zdravotní péči:

„Úkolem zdravotních pojišťoven je na jedné straně zajistit potřebnou zdravotní péči klientům, ale na druhé straně zároveň uhlídat finanční toky. Aby právě ke kolapsům systému veřejného zdravotního pojištění nedošlo. Úhrady zdravotnickým zařízením jsou každoročně navyšovány o určité procento, a to zohledňuje i změny počtu pojištěnců.“

Podle Kadečkové tak není důvod k omezování péče, protože pojišťovna se na limitech nemocnicemi dopředu dohodla.

„V současné době probíhají s nemocnicí Kladno jednání o vypořádání vyúčtování loňského roku. Při tomto jednání někdy nemocnice používají účelové argumenty,“ dodává.

Akutní péči, tedy ošetření při úrazech, porodech, infarktech a dalších vážných stavech, musí ze zákona poskytnout každá nemocnice a je jedno, u jaké pojišťovny je nemocný registrovaný. Podle místopředsedy Asociace českých a moravských nemocnic Petra Chudomela není situace v nemocnicích kritická.

„Mohou se vyskytnout nějaké výjimky, ale nemyslím, si, že by byla situace kritická. Za oblastní nemocnici Kolíně mohu říci, že finanční prostředky na veškerou péči máme vždycky a mít musíme. Ani plánované výkony neomezujeme,“ říká Chudomela.

Operace nejdřív v lednu

Pacienty, kteří se teď rozhodnou pro endoprotézu kyčle a kolene, nemocnice do konce roku už na operaci pravděpodobně nevezmou. Lékaři totiž mají většinou operační program naplánovaný až do Vánoc a objednávají nejdřív na leden. Kvůli tomu jsou čekací doby i několik měsíců.

„U nás je to mezi dvěma a třemi měsíci, řekněme na kloubní náhradu jsou to maximálně čtyři měsíce. To, jaká pojišťovna stojí za pacientem, nás v tomto okamžiku nijak významně nelimituje,“ říká za Ústřední vojenskou nemocnici v Praze její náměstek Ivan Jeřábek.

Například operace šedého zákalu se ale do konce roku ještě stihnout dá. „Záleží samozřejmě na závažnosti postižení, ale tam by se myslím do konce roku termín určitě našel,“ říká Petr Chudomel, který zároveň vede nemocnici v Kolíně.

Pacienti, které nemocnice odmítne ošetřit, by se měli obrátit na svoji zdravotní pojišťovnu a ta by jim měla lékaře zajistit.

Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme