Za zmanipulování 'vítání občánků' dostal bývalý ústecký primátor podmíněný trest

Okresní soud v Ústí nad Labem uložil podmíněný trest bývalému primátorovi Ústí nad Labem Vítu Mandíkovi a radnímu Josefu Macíkovi z ČSSD. Za zmanipulování zakázky na společenskou akci vítání občánků je potrestal osmnáctiměsíční podmínkou se zkušební dobou na tři roky. Rozsudek je nepravomocný. Politici vinu odmítají a proti rozsudku se odvolali.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud

Soud | Foto: Fotobanka Pixabay

Soud oba uznal vinnými z pokusu porušení povinností při správě cizího majetku. Uložil jim také náhradu škody a každý z nich má zaplatit pokutu sto tisíc korun. Pokud by peněžitý trest nezaplatili, mají strávit šest měsíců ve vězení.

Bývalí členové vedení města podle soudu neoprávněně umožnili získat majetkový prospěch společnosti, která vítání občánků organizovala. Případ se týkal projektu Vítání občánků na roky 2012 a 2014, což byla společenská akce pro rodiče prvorozených dětí. Mandík podle soudu uložil tehdejšímu šéfovi magistrátního odboru městských služeb, školství a kultury, aby oslovil ve výběrovém řízení pět propojených firem. Když se přihlásila další společnost, která nabídla nejnižší cenu, radnice soutěž zrušila.

Zakázku pak město svěřilo administrátorovi a do soutěže se přihlásila jen společnost Darothore, které rada města zakázku přidělila. „Oba vedeni cílem zajistit pro společnost Darothore přidělení veřejné zakázky na pořádání akce Vítání občánků v Ústí nad Labem dlouhodobě a koordinovaně jednali nejméně v rozporu s požadavkem na postup s péčí řádného hospodáře,“ uvedl předseda trestního senátu Pavel Kuděla.

Rath pozval Zemana na schůzku. Jinak by ses mohl dopustit šíření nepravd, vzkazuje prezidentovi

Číst článek

Za tři roky měla společnost podle spisu za projekt inkasovat více než pět milionů korun. Město nakonec vyplatilo jen jednu část, zhruba 1,7 milionu korun, pak od smlouvy odstoupilo. Podle soudu v důsledku mediálního tlaku.

Soud škodu vyčíslil za rok trvání smlouvy na 348 000 korun. „Pokud jde o případná plnění v dalších letech, k nimž nakonec nedošlo, ovšem podle smlouvy dojít mělo, jedná se tedy o pokus tohoto trestného činu. Celkem mělo dojít k vyplacení přeplacené částky a způsobení škody ve výši 1 044 000 korun za celé tři roky,“ doplnil Kuděla. Soud zároveň poukázal na to, že vítězná firma měla blízké vazby na sociální demokraty. Její jednatel byl členem ČSSD a byl i sponzorem strany.

Naopak soud se neztotožnil s tím, že by se oba politici dopustili zneužití pravomoci, jak tvrdil žalobce. V tomto případě se podle soudu skutek nestal. Za zneužití pravomoci přitom oběma obžalovaným hrozil vyšší trest, až 10 let vězení. Mandík s Macíkem rozhodnutí soudu nekomentovali, celou dobu jednání ale jakoukoli vinu odmítali. Argumentovali i tím, že cena za projekt byla prakticky totožná jako v předchozích letech.

Oba se na místě proti rozsudku odvolali. Lhůtu pro případné odvolání si ponechalo i státní zastupitelství. „Já se domnívám, že byla naplněna skutková podstata obou trestných činů, které byly v obžalobě,“ oznámil Českému rozhlasu státní zástupce Jan Fuchs.

Policie chtěla v kauze obvinit i někdejší náměstkyni Mandíka, poslankyni Zuzanu Kailovou (ČSSD). Sněmovna ji ale ke stíhání nevydala. Kriminalisté proto už dříve neznačili, že ji obviní po skončení mandátu.

ČTK, Jan Bachorík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme