Zadehovi říkali 'pán'. Svědkovi chtěl přišít kšeftování s drogami, píšou policisté

Komplicové Shahrama Abdullaha Zadeha podle policie neváhali vyrábět falešné důkazy proti svědkovi z jeho kauzy. Chtěli tak dokázat, že obchoduje s drogami. Za pomoci jednoho z pražských policistů navíc měli podat účelová trestní oznámení na dva elitní brněnské policisty. Policisté popisují jejich jednání jako sofistikované a mimořádně závažné. Na ovlivňování své kauzy podle detektivů podnikatel vyčlenil desítky tisíc eur.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránský podnikatel s českým občanstvím Shahram Abdullah Zadeh (vlevo)

Íránský podnikatel s českým občanstvím Shahram Abdullah Zadeh (vlevo) | Foto: Vlasta Gajdošíková | Zdroj: Český rozhlas

Zpravodajský web Českého rozhlasu již popsal případ, na základě něhož domnělou skupinu začali kriminalisté sledovat. V průběhu času však policisté zmapovali údajné pokusy členů Zadehovy skupiny o výrobu kompromitujících materiálů i na dalšího svědka z podnikatelovy kauzy.

Zadehovi lidé podle policie svědkovi nabídli 30 tisíc eur. Love dostane na ruku, psali si

Číst článek

Falešné svědectví za eura

Na začátku července se podle policie Zadehův člověk sešel s další osobou v bratislavském nákupním centru Eurovea, kde společně plánovali znevěrohodnění jednoho ze svědků v Írancově daňové kauze. Podle policie se na schůzce o Zadehovi mluvilo jako o "pánovi". Akci si prý představoval tak, že čtyři lidé by za úplatu účelově dosvědčili, že od svědka v minulosti kupovali drogy.

Aby byla celá věc uvěřitelnější, Zadehovi lidé měli vymyslet i další kompromitující materiály. Na další schůzku tak dorazil 19. července do Bratislavy muž, podle policie označovaný jako "právník z Brna", který s sebou přivezl dva telefony. Ty předal osobě, která je měla mít u sebe a přijímat na ně zprávy týkající se obchodu s drogami.

Zadehova daňová kauza
Íránci a jeho 14 společníkům hrozí až 13 let vězení. Podle obžaloby Zadeh v letech 2012 a 2013 přivezl s komplici do Česka stovky milionů litrů pohonných hmot ze Slovinska a Německa.
Stát údajně ošidili na daních pomocí falešných daňových přiznání, celková škoda činí 2,5 miliardy korun. K obchodům podle obžaloby využíval takzvané bílé koně a do transakcí bylo zapojeno 65 firem.
Zadeh vinu popírá. Tvrdí, že kauza má jen vytvořit u veřejnosti iluzi boje proti daňovým únikům, přičemž skuteční pachatelé spravedlnosti unikají.

"Na ně má odepisovat ve smyslu, že má o drogy zájem a bude je odebírat. Telefon, ž něhož mají být zprávy odeslány má být následně podstrčen," píše policie. Podle ní se právník ještě zmínil, že na ovlivňování svědků je připraveno 40 tisíc eur.

Scénář s drogami, jak se uvádí v policejním dokumentu, však v srpnu 2016 skupina opustila. Nakonec se rozhodla před notářem sepsat prohlášení, v němž by svědek uvedl, že na něj policie tlačila, aby vypovídal proti Zadehovi. "Za každý úkon měl inkasovat 30 tisíc eur," píše policie.

Křivé obvinění policistů

Podle detektivů si však Zadehovi lidé troufli i na mnohem větší sousto: křivé obvinění policistů z elitního útvaru, kteří vyšetřovali byznysmenovu daňovou kauzu. "Za tímto účelem byli v kontaktu s policistou z Obvodního ředitelství Praha 1, kdy spolu řešili podání účelového trestního oznámení. Po jejich předchozí domluvě následně (řešili) požadované trestní oznámení na policisty Národní centrály proti organizovanému zločinu, expozitura Brno," píšou kriminalisté.

Chování skupiny bylo podle vyšetřovatelů mimořádně závažné, sofistikované a těžko odhalitelné. "Závažnost trestné činnosti se zvyšuje tím, že osoby, které jsou využívány jako živé nástroje, mají ve svých výpovědích křivě obviňovat i policisty, kteří vedli vyšetřování věci v současné době vedené u Krajského soudu v Brně," uvádí policie.

Zadeh v pozadí

Z policejního dokumentu vyplývá, že Zadeh stál v pozadí a ovlivňování se přímo neúčastnil. "Neexistuje přímá vazba mezi ním a lidmi, kteří se měli domlouvat na ovlivňování," tvrdí Íráncův mediální zástupce Jan Jetmar. Policisté údajnou skupinu kolem Íránce monitorovali téměř rok, kromě odposlechů představuje klíčový důkaz výpověď svědka, pomocí něhož se měli pokoušet lidi zapojené do daňové kauzy znevěrohodnit.

Podle Jetmara se však jedná o nedůvěryhodnou osobu. "Měl se podílet na únosu, zmlácení a vydírání pana Zadeha. Od roku 2014 žádá, aby byl vyšetřován a obviněn. Jeho ovlivňování ze strany Zadeha je zcela iracionální," argumentuje Zadehův mluvčí.

Podnikatel a dalších pět lidí, kteří podle policie tvořili organizovanou skupinu, jsou od neděle ve vazbě. Státní zástupce Michal Galát všechny včetně Zadeha obvinil z ovlivňování svědka a křivého obvinění. Vedle Zadeha skončil za mřížemi policista, dva advokáti a další dvě osoby, z nichž jedna pochází ze Slovenska.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme