Automobilový trh se odrazil ode dna, prodeje v červnu rostly

Počet nově registrovaných automobilů v červnu rostl. U osobních aut přes deset procent, u ostatních kategorií až přes padesát procent. Až do května přitom všechny kategorie klesaly.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autoshow Praha 2009

Autoshow Praha 2009 | Foto: Monika Puchingerová

„U lehkých užitkových vozů sice registrujeme celoroční propad přes 50 procent, ale v červnu byl nárůst 23 procent. Prodeje velkých nákladních automobilů nad 3,5 tuny po více než 22 měsících v červnu vzrostly přes 50 procent. Dokonce i v kategorii motocyklů, která dlouhodobě propadala, jsme v červnu zaznamenali nárůst,“ řekl tajemník Svazu dovozců automobilů Pavel Tunkl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tajemník Svazu dovozců automobilů Pavel Tunkl byl hostem Ranního interview Radiožurnálu

„Je to jistá signalizace, že bychom se do konce roku mohli částečně zlepšit proti minulému roku,“ dodal Tunkl.

Analytici očekávají, že ve druhém pololetí opět dojde k mírnému poklesu prodeje. Optimismus ale vidí v tom, že se začínají více prodávat dražší auta a to nejen firemním, ale i běžným zákazníkům. Podle Tunkla budou základní ceny aut u nás dál stabilizované, pokračovat budou akční nabídky.

Průměrně se v Česku prodá 180 tisíc aut za rok. V kategorii osobních automobilů je obnova vozového parku na úrovni 3,6 procenta ze všech registrovaných vozidel. V zahraničí se obnova pohybuje na úrovni 10 procent.

Igor Maňour, Zuzana Filípková, Petr Král Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme