Česká věda může přijít o miliardy, Dobeš obavy vyvrací

České vysoké školy a vědecké ústavy se obávají, že peníze, které vložily do přípravy projektů pro Evropskou unii, přijdou vniveč kvůli personálním změnám na ministerstvu školství. Pokud by evropské peníze na projekt nepřišly, dostaly by se vědecké instituce do obrovských dluhů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Masarykova univerzita

Masarykova univerzita

Do příprav evropských projektů pro špičková vědecká centra se již vložily desítky milionů korun. Tyto investice se měly vrátit při realizaci evropských grantů.

Některé instituce vydaly prostředky ze svého rozpočtu, jiné si musely půjčit. Nyní se obávají, že se schvalování projektů může na ministerstvu školství kvůli odchodu kompetentních osob opozdit. Znamenalo by to pro ně finanční kolaps.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ondřej Houska a Petra Benešová zjišťovali dopady při ztrátě evropských peněz pro vysoké školy a vědu

Na problém upozornila i Rada vlády pro výzkum, vývoj a inovace. V jednom z dokumentů ze zasedání, který má Radiožurnál k dispozici, Rada kroky ministra Dobeše ostře kritizuje.

Ministerstvo školství naopak vysoké školy ujišťuje, že tok peněz z Bruselu se nezastaví. „V pondělí jsem se při zahájení akademického roku potkal se všemi rektory a ujistil jsem je, že to čerpání naopak je výrazně rychlejší,“ tvrdí Dobeš.

Personální změny na ministerstvu byly podle něj nutné, protože projekty měly dvouleté zpoždění. To vzniklo už v roce 2007 za ministryně Dany Kuchtové, která kvůli tomu musela rezignovat.

Ministerstvo musí na pondělní mimořádné schůzce s příjemci peněz a Evropskou komisí předložit vysvětlení a plán dalšího postupu.

Ztráta obrovského množství peněz by se dotkla například šestimiliardového projektu na Středoevropský technologický institut v Brně. Měl by vyrůst do pěti let a jeho ambicí je stát se špičkou ve výzkumu nanotechnologií nebo biomedicíny. Na projekt přispívá kromě Bruselu i několik brněnských univerzit a vysokých škol.

Masarykova univerzita musela kvůli financování přípravy všech výzkumným projektů sáhnout do svého rozpočtu pro 115 milionů korun. „Příprava projektů je velmi náročná a nákladná,“ přiznává rektor Petr Fiala.

Kdo nahradí případnou škodu?

„Ale možná tolik nejde o peníze, jako spíš o to, že tady několik let stovky lidí nadšeně připravovaly nějaké projekty, předložily je kvalitně, ty projekty jsou všechny zralé na schválení a teď čekají na to, že se nestane něco mimo schvalovací proces, třeba kvůli politickým rozhodnutím, co by ty projekty ohrozilo. Já doufám, že k tomu nedojde.“

Podobné obavy má i Jan Rajnoch, manažer třímiliardového projektu výzkumného Biomedicínského centra ve Vestci u Prahy. Kvůli nejasnostem s čerpáním by mu mohli zrušit smlouvy špičkoví vědci ze zahraničí. Na přípravu projektů už šly z akademických ústavů a Karlovy univerzity desítky milionů korun.

„Jestli se něčeho obáváme, tak časového skluzu. Úvěr jsme si nevzali, nicméně peníze nejsou malé a je otázka, kdo tu škodu nahradí. Ty veřejné peníze, které by přípravou projektu jen tak protekly,“ upozorňuje Rajnoch.

Ministr Josef Dobeš před několika týdny změnil vedoucí management, který řídil evropské fondy. Jeho rozhodnutí způsobilo, že odešla z úřadu asi pětina klíčových odborníků. Tento krok proto kritizovala v dopise i Evropská komise. Varovala před možnými problémy s čerpáním miliard.

Ondřej Houska, Lucie Maňourová, Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme