Výzvu ‚Stop zdražování elektřiny‘ už podpořily stovky firem

Více než 600 firem podpořilo od čtvrtka do neděle iniciativu s názvem 'Stop zdražování elektřiny'. Tu zorganizoval Svaz průmyslu a dopravy České republiky. V příštím roce hrozí kvůli vysokým příspěvkům na obnovitelné zdroje zdražení elektřiny pro průmyslové podniky asi o 17 procent, tvrdí Svaz průmyslu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Míl

Jaroslav Míl

Firmy se obávají především dopadů zdražení na hospodaření a zaměstnanost. Svaz průmyslu a dopravy proto vládě navrhuje, aby skokové zdražení cen elektrické energie kompenzovala všem spotřebitelům z částky 90 miliard korun, které získá z prodeje emisních povolenek za roky 2013 až 2020.

Rádiu Česko to potvrdil prezident Svazu Jaroslav Míl. Podle něj by pro firmy bylo únosné zdražení elektrické energie maximálně o pět procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl ve Světě o desáté Rádia Česko

„Nezapomeňme, že Česká republika má jednu z nejdražších elektrických energií v Evropě, bez jakéhokoliv racionálního důvodu, a každý občan, každý spotřebitel, vy, já, pekař, krejčí, ale i Škoda Auto, Třinecké železárny, Sigma Olomouc, každý z nás kupuje jako spotřebitel podíl obnovitelných zdrojů energie ve své dodávce elektrické energie.“

„A byli to politikové, kteří říkali lidem: investujte peníze do malých vodních elektráren, do větrných zdrojů, biomasy, fotovoltaiky, protože větším podílem těchto obnovitelných zdrojů snížíte emise skleníkových plynů, emise CO2. A ve chvíli, kdy se to stalo a Česká republika obdrží emisní povolenky v hodnotě 90 miliard korun od EU, tak tyto peníze by měla v podstatě vrátit jako podíl na zisku všem spotřebitelům - tedy podnikům, lidem,“ říká Jaroslav Míl.

Podle jeho slov je to jediné řešení hrozících vysokých cen elektřiny, které je časově schůdné, morálně a právně průchodné a ospravedlnitelné.

„Všechna ostatní řešení buď časově nestihneme a budeme mít vysoké ceny proudu zcela nesmyslně, protože o věcech se diskutuje, ale v podstatě reálně žádné jiné řešení na stole není. A proto my navrhujeme tento způsob.“

„Je proti tomu pochopitelně značný odpor, a to především proto, že stát uvažoval, že těchto 90 miliard korun v postatě dá zdarma energetickým firmám – ale ty nám proud nezlevní,“ tvrdí prezident Svazu průmyslu a dopravy.

Řešení, jak skokovému zdražení elektřiny zabránit, hledá i vláda. Zatím zrušila podporu solárních elektráren na volné ploše a zrušila jejich osvobození od daně z příjmů.

Martin Křížek, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme