Propad americké ekonomiky se zmírňuje

Americká ekonomika se nepropadá tak rychle, jako dřív. Nejnovější statistiky ukazují, že v druhém čtvrtletí klesl hrubý domácí produkt Spojených států o jedno procento ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Podle ekonomů a politiků je to povzbudivá zpráva.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama

Barack Obama | Foto: Tomáš Adamec

"Ekonomice se dařilo znatelně lépe, než se čekalo," prohlásil v reakci na nové informace americký prezident Barack Obama. V prvním čtvrtletí klesl hrubý domácí produkt (HDP) meziročně o 6,5 procenta, v druhém jen o jedno, a propad ekonomiky se tak výrazně zpomalil. Otázkou však podle ekonomů je, zda se nejedná jen o přechodný jev.

Prezident Obama přičítá oživení ekonomiky masivnímu stimulačnímu balíku, který prosadil hned po nástupu do Bílého domu. Ale to neznamená, že se mnoha lidem vede už lépe. "Stále ztrácíme příliš mnoho pracovních míst," dodává prezident Obama s tím, že tenhle trend bude ještě nějakou chvíli pokračovat.

Přečtěte si také:

Šéf americké centrální banky: ekonomika USA má nejhorší za sebou
Washington řeší ekonomickou krizi biliónovými dotacemi

Vít Pohanka, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme