Daňové příjmy obcí by letos měly klesnout o 12 procent

Obce budou muset šetřit více než plánovaly. Podle nové prognózy ministerstva financí by jejich daňové příjmy letos měly klesnout o dvanáct procent. Nejvíce by propad měl ovlivnit hospodaření malých obcí, které mají i nižší rozpočty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Písek

Písek | Foto: Alena Palečková

Investice už obce výrazně omezily, teď šetří i na provozních výdajích svých úřadů. Svaz měst a obcí chce s vládou jednat o scénáři pomoci pro ty obce, které se kvůli výpadku příjmů mohou ocitnout v kritické finanční situaci. Místopředseda svazu Jaromír Jech každopádně čeká, že půjde spíš o výjimky, protože zastupitelstva plánovala rozpočty obcí opatrně.

"Pochopitelně nikdo nečekal, že se hospodářská krize projeví tak silně. Pokles příjmů bude tedy dramatický, ale dopad nebude pro obce, které si zachovaly zdravý selský rozum, tak neblahý," řekl Jech.

Nicméně i tak už mají obce jen omezené možnosti kde šetřit.

"Investice bývají minimálně patnáct procent rozpočtu. Druhou skupinou je šetření provozních výdajů. Tam ale už nelze očekávat žádné výraznější úspory," dodal Jech s tím, že krize by někde mohla mít za následek i propouštění na obecních úřadech.

Přečtěte si také:
Zástupci měst a obcí budou s vládou řešit dopad protikrizových opatření
Vláda se dohodla s obcemi na spolupráci při řešení dopadů hospodářské krize

Václava Marešová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme