Skotsko chce zůstat součástí jednotného evropského trhu. V opačném případě se znovu pokusí o nezávislost

Nové pravomoci, včetně vlastních imigračních pravidel, chce v souvislosti s brexitem získat regionální skotská vláda. Její šéfka Nicola Sturgeonová, chce Skotsko udržet v jednotném evropském trhu. V opačném případě hrozí vyvoláním druhého referenda o skotské nezávislosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová | Zdroj: Reuters

Ještě před Vánocemi má Sturgeonová podle deníku Guardian předložit balíček požadavků ohledně nového uspořádání vztahů mezi Skotskem a zbytkem Spojeného království.

Regionální vláda v Edinburghu si prý bude nárokovat pravomoci v oblasti zahraničního obchodu. Chce ale v první řadě získat možnost přijmout pro Skotsko vlastní pravidla imigrace.

Podle někdejšího prvního skotského ministra Alexe Salmonda je cílem nového tlaku na londýnskou vládu udržet v jednotném evropském trhu buď celou Británii, nebo minimálně Skotsko. V opačném případě Salmond počítá po dvou letech s vypsáním nového referenda o skotské nezávislosti.

Ministerská předsedkyně Theresa Mayová už před časem řekla, že Spojené království si brexit odhlasovalo jako jeden celek, a jako jeden celek taky z Evropské unie odejde.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme