Brexit má schválený časový plán. Vláda ale musí Dolní sněmovně představit plány pro odchod z EU

Velkou většinou hlasů schválila Dolní sněmovna harmonogram brexitu. Zákonodárci souhlasili s tím, že britský odchod z Evropské unie oficiálně začne do 31. března 2017.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská premiérka Theresa Mayová

Britská premiérka Theresa Mayová | Zdroj: Reuters

Aby Dolní sněmovna časový plán schválila, musela vláda souhlasit s odkrytím své představy ohledně podoby brexitu. To přitom v posledních týdnech premiérka Theresa Mayová odmítala.

Média v Británii proto berou události v Dolní sněmovně jako vítězství opozičních labouristů. Parlamentní „dohled“ nad průběhem britského odchodu z Evropské unie schválili poslanci většinou 373 hlasů. Časový harmonogram brexitu prošel stejně jednoznačně.

Členové Dolní sněmovny se tak nepřímo zavázali, že pokud vláda prohraje u nejvyššího soudu a článek 50 Lisabonské smlouvy bude muset schválit zákonodárný sbor, půjde o pouhou formalitu.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme