Maďarsko chce šetřit méně, než slibovalo. MMF se zlobí

Maďarské akcie i měna forint prudce oslabily. Investory vyděsila hádka mezi Budapeští a Mezinárodním měnovým fondem, který trvá na tom, aby nová vláda dodržela sliby ohledně snižování rozpočtového schodku. Pozastavil proto jednání s Maďarskem o poskytnutí půjčky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarská republika

Maďarská republika | Foto: Emanuel Macoun

Nová pravicová vláda chce šetřit pomaleji, než Budapešť až dosud slibovala. Právě to se Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) nelíbí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sporu Maďarska s Mezinárodním měnovým fondem hovořil v Odpoledním Radiožurnálu redaktor Onřej Houska

Podle dosud platné dohody měli Maďaři stlačit schodek svého státního rozpočtu už v příštím roce pod povolenou hranici tři procent, která platí v Evropské unii. Premiér Viktor Orbán teď ale chce mít deficit o jedno procento vyšší.

Fond proto pozastavil výplatu půjčky pro Maďarsko. Jde o víc než 140 miliard korun.

Maďaři jsou přitom v posledních letech hlavní problémovou zemí středoevropského regionu. Nejen, že se země před dvěma lety kvůli rozhazovačnosti dostala na pokraj státního bankrotu, nedávno také nová vláda vyděsila finanční trhy, když přirovnala stav své vlastní ekonomiky k ekonomice Řecka.

Blíží se volby, politici couvají

Příčinou maďarských potíží je podle Davida Marka ze společnosti Patria Finance hlavně politický populismus.

“Maďarští politici v předchozích deseti letech často hazardovali a pohybovali se na hraně toho, co je pro ekonomiku a pro rozpočet možné. Zpravidla se krátce před volbami výrazně zvyšovaly veřejné výdaje a nyní si vláda nechává prostor pro to, aby mohla konsolidovat veřejné rozpočty co nejpomaleji, aby co neméně negativně ovlivnila vlastní popularitu u voličů,“ podotkl Marek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na další vývoj maďarské ekonomiky se Radiožurnál zeptal ve Stalo se dnes analytičky Markéty Šichtařové

V Maďarsku se totiž na podzim budou konat komunální volby, a tak analytici spekulují, že si vládnoucí strana Fidesz nechce pohněvat voliče tvrdými škrty.

Ředitelka Next finance Markéta Šichtařová připomněla, že Maďarsko není v tak zoufalé situaci jako Řecko, které potřebuje akutně peníze na splácení státních dluhopisů. Nepatří také mezi členy eurozóny, a proto se ani nesetká s takovým tlakem ze strany MMF.

Přesto si Šichtařová myslí, že Maďaři nakonec volání mezinárodních finančních institucí po tvrdých škrtech vyslyší. „Ale nebude to hned, pravděpodobně bude muset být ještě více zahnáno do kouta svým vnitrostátním vývojem a zřejmě to bude až se sestavením dalšího státního rozpočtu,“ míní Šichtařová.

Trhy začínají odlišovat Maďary od Čechů

Během loňské a předloňské krize trhy nerozlišovaly mezi zeměmi střední Evropy a do jednoho pytle nejdřív s Maďary házely i Čechy.

Podle Davida Marka ze společnosti Patria Finance je teď takové riziko menší: „Naštěstí Česká republika nyní má vládní kabinet, který se otevřeně hlásí k tomu, že chce konsolidovat fiskální situaci, což by mělo pomoci odlišit Českou republiku od případných jiných problémových zemí.“

Důkazem toho je dnešní vývoj na burzách, kde strmě padal maďarský forint, ale nikoliv česká koruna. K euru maďarská měna oslabila o 2,4 procenta.

Martin Hromádka, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme