V Rumunsku dopoledne odvolilo pouze 6 procent lidí

Rumunsko zažívá přelomové prezidentské volby, které by měly ukončit současnou politickou krizi v zemi. Na 18 milionů Rumunů rozhoduje o tom, zda nový pětiletý mandát získá dosluhující hlava státu Traian Basescu, nebo některý ze tří jeho nejvážnějších protikandidátů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rumunský prezident Traian Basescu

Rumunský prezident Traian Basescu | Zdroj: ČTK

Do 10 hodin dopoledne hlasovalo 6 procent voličů. Vyšší účast zaznamenávají zatím na venkově. Objevily se pokusy podvádět, ale také kupovat hlasy. Proti třem lidem ve městě Glina nedaleko hlavního města Bukurešti už policie vznesla obvinění.

Předpokládá se, že žádný kandidát nezíská nadpoloviční počet hlasů a za dva týdny se bude muset uskutečnit i druhé kolo.

Ve volbách jde především o to, koho považují voliči za nejschopnějšího ukončit vleklou politickou krizi a vyhovět podmínkám Mezinárodního měnového fondu. To by mělo umožnit získat už schválenou půjčku dvaceti miliard eur.

Jaromír Janev, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme