V Litvě mohly být dvě tajné věznice CIA

Vyšetřování zvláštní parlamentní komise v Litvě potvrdilo, že stát schválil výstavbu vězení americké CIA pro osoby podezřelé z terorismu na litevském území. Některé dokumenty naznačují, že tajné věznice mohly být dvě - jedna malá, druhá velká.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vilnius City

Vilnius City | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Nejasné ale zůstává, zda tyto věznice byly vůbec uvedeny do provozu. Vyplývá to z dnes zveřejněného vyšetřování parlamentní komise, podle níž letadla určená pro přepravu vězňů bez kontroly vstupovala do litevského vzdušného prostoru a ve Vilniusu několikrát v letech 2002 až 2005 přistála.

Komise nicméně nenašla žádný důkaz, že byl někdo v Litvě vyslýchán. Podle komise státní orgány vydaly povolení umožňující CIA získat nemovitosti, které by byly vhodné k věznění osob podezřelých z terorismu a umožňovaly jejich výslechy. CIA měla mít právo dopravovat své vězně do zařízení a poté ven ze země bez celní a pasové kontroly.

Jana Šmídová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme