Policie na Slovensku odhalila teroristickou hrozbu

Z terorismu obvinila slovenská policie třiatřicetiletého recidivistu. Muž údajně vyráběl výbušniny, které chtěl použít při útoku v kostele, protože nemá rád církev. Je to vůbec poprvé, kdy slovenská policie použila paragraf o terorismu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenský policejní prezident Ján Packa

Slovenský policejní prezident Ján Packa | Zdroj: ČTK

Obviněný muž ze Spišských Vlachů na východě Slovenska je podle policejního prezidenta narkoman a už dva měsíce sedí ve vazbě kvůli jiným trestným činům. K terorismu se přiznal teprve před třemi dny, a to dobrovolně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lubomír Smatana a Marián Brzybohatý v Ozvěnách dne.

Jako absolvent farmacie vyrobil z volně dostupných chemikálií výbušninu a prý ji už dvakrát vyzkoušel. Její sílu přirovnali experti ke granátu. Muž podle policie vypověděl, že chtěl zastrašit věřící od návštěvy kostela, protože náboženství slouží k ovládání lidí a brzdí rozvoj lidstva.

Podle zákona mu za terorismus hrozí dvacet až pětadvacet let vězení.

Slovenská policie v minulých dnech čelila skandálu, když omylem poslala letadlem trhavinu do Irska. Pozorovatelé se v této souvislosti podivují nad tím, proč muže obvinila z terorismu až teď, když už je tři měsíce ve vazbě. A už tehdy u něj našla chemické látky k výrobě výbušniny.

"Podle informací, které máme, bych spíše usuzoval, že se jedná o patologickou motivaci," myslí si Marián Brzybohatý, psycholog a odborník na terorismus z pražské Policejní akademie.

Podle něj zní celá kauza trošku nevěrohodně. "Ale nechtěl bych hodnotit postup slovenské policie. Ale způsob, který zvolila, vyvolává mnoho otázek. A podle mě to nebylo nejšťastnější řešení," podotýká.

Milan Kopp, Ľubomír Smatana, Alice Kottová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme