Islanďané v referendu zřejmě odmítnou splácení dluhů

Island pořádá své historicky první celonárodní referendum. Obyvatelé severoatlantického ostrova v něm rozhodují o tom, zda jejich země vyplatí zhruba pět miliard dolarů Nizozemsku a Velké Británii jako náhradu za ztráty, které vkladatelům z těchto států předloni způsobily soukromé islandské banky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Islandský prezident hlasuje v referendu

Islandský prezident hlasuje v referendu | Zdroj: ČTK

Islandští voliči kompenzace Británii a Nizozemsku s největší pravděpodobností zamítnou a do budoucnosti své krizí zmítané země tak mnoho jasna nepřinesou.

Přehrát

00:00 / 00:00

O referendu na Islandu hovořil skandinávský spolupracovník Radiožurnálu Tomáš Sniegoň

Zklamaná premiérka Johanna Sigurdartottirová, jejíž vláda již kompenzace vloni v prosinci schválila, ale později byla přehlasována prezidentským vetem, dnes k hlasovacím urnám dokonce vůbec nedorazila. Již pátek v islandské televizi označila referendum za zcela zbytečné.

Předsedkyně vlády však na druhé straně připouští, že otázka islandsko-britsko-nizozemského vyrovnání je bojem o přežití celé islandské ekonomiky. A výsledek referenda již z tohoto procesu vymazat nepůjde.

Voličů, kteří jsou oprávněni k dnešnímu hlasování, je na Islandu přibližně 230 000. Volební místnosti se uzavřou hodinu před půlnocí našeho času.

Martin Hromádka, Tomáš Sniegoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme