Oslavu Velikonoc v Německu poznamenal skandál kolem zneužívání dětí kněžími

Oslavy Velikonoc jsou v Německu ve stínu skandálu kolem zneužívání dětí v církevních zařízeních. Tématu se přímo či nepřímo věnovali ve svých bohoslužbách na Velký pátek všichni němečtí biskupové.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Římskokatolická mše

Římskokatolická mše | Foto: Jana Šustová | Zdroj: Český rozhlas

Vysocí představitelé katolické církve v Německu o Velikonocích výrazně přitvrdili kritiku směřující do vlastních řad.

Osnabrücký biskup Franz-Josef Bode označil skandál za dlouhodobý problém pro církev a pořádnou zátěž letošních Velikonoc.

Hamburský světící biskup Hans-Jochen Jaschke žádá od katolické církve „nový začátek" a ofenzivnější přístup k vyrovnání se s otřesnými případy zneužívání dětí. Podle Jaschkeho církev v minulosti tyto kauzy ututlávala stejně, jako celá německá společnost.

Vzrušení vyvolal také výrok vatikánského kazatele Cantalamessy. Ten současnou kritiku katolické církve přirovnal k někdejšímu násilí páchanému na Židech.

Na Cantalamessovu adresu padají v Německu slova jako vykolejení, drzost či ostuda. Podle generálního tajemníka Ústřední rady Židů Stephana Kramera je výrok „urážkou obětí sexuálního zneužívání i obětí holocaustu".

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme