Volby v Severním Porýní Vestfálsku skončily patem

Špatné vysvědčení pro koaliční vládu CDU – FDP Angely Merkelové, tak hodnotí němečtí komentátoři výsledek nedělních zemských voleb v Severním Porýní Vestfálsku. Po půl roce, který se nesl ve znamení sporů o podobu podpory v nezaměstnanosti nebo daňových škrtů, se CDU dočkala největšího volebního debaklu v historii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hannelore Kraftová

Hannelore Kraftová | Zdroj: ČTK

Volby v Severním Porýní Vestfálsku skončily patem. SPD, vedená v Severním Porýní Vestfálsku ambiciózní Hannelore Kraftovou, sice slaví comeback, k sestavení vlády se zelenými, kteří si ze všech stran polepšili nejvíce, jim ovšem chybí křeslo.

Přehrát

00:00 / 00:00

O důsledcích výsledku voleb v Severním Porýní Vestfálsku mluvila na Rádiu Česko zpravodajka Českého rozhlasu v Německu Klára Stejskalová.

Nyní se nabízejí dvě varianty. A sice nepopulární velká koalice CDU – SPD, nebo koalice SPD se zelenými, podpořená levicovou stranou Die Linke. Ta si ovšem klade obrovské požadavky.

Bez ohledu na složitá povolební vyjednávání v nejlidnatější spolkové zemi jeden závěr je jistý. Vláda Angely Merkelové nemůže počítat s většinou v druhé komoře parlamentu. Pro plánovanou daňovou reformu získá nyní podporu jen stěží.

Kancléřka Merkelová reformy právě kvůli volbám odkládala. Jde především o daňovou a zdravotnickou reformu, ale také o další postup při prodloužení životnosti přesluhujících jaderných elektráren.

Samotná kancléřka, jejíž pozice je po včerejšku oslabena, se k situaci zatím nevyjádřila.

Horní komora německého parlamentu je složena z 69 zástupců všech šestnácti německých zemských vlád a blok Merkelové v něm dosud disponoval 37 hlasy. Nyní koalici zůstane jen 31 hlasů.

Řecká pomoc

„I když to tak zpočátku nevypadalo, může se nakonec CDU prohlásit za vítěze voleb. Strana získala přibližně o šest tisíc hlasů více, než druhá SPD. Ovšem při pohledu na obrovský propad CDU není důvod slavit. Oproti volbám v roce 2005 ztratila CDU deset procent hlasů, což je považováno za prohru,“ říká Robert Schuster z Ústavu mezinárodních vztahů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vlivu německé pomoci Řecku na klíčové volby v Severním Porýní Vestfálsku mluvil na Radiožurnálu Robert Schuster z Ústavu mezinárodních vztahů.

„Podle mého názoru se ve výsledku voleb v Severním Porýní Vestfálsku silně odrazila pomoc, kterou německá vláda slíbila Řecku. O této pomoci bylo rozhodnuto jen několik dní před volbami a tak nebyl čas voličům vysvětlit, proč je pomoc potřebná a ujistit je, že nebudou následovat podobné transfery peněz i do jiných zemí eurozóny,“ dodává Schuster.

Klára Stejskalová, Jan Piroch, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme