Ve Španělsku přistoupili k prvnímu zákazu nošení burek

V katalánském městě Lleida zakázali nosit muslimské ženské oděvy, konkrétně burku a nykáb, ve veřejných institucích a úřadech. Lleida je prvním městem ve Španělsku, kde k takovému opatření přistoupili.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muslimky

Muslimky | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Tamní radní se při jeho prosazování odvolávali na legislativu, která reguluje chování občanů na veřejnosti. Politici z Lleidy zároveň chtějí vyzvat katalánskou autonomní a španělskou centrální vládu, aby i ony omezily nošení muslimských ženských oděvů na veřejnosti.

Původně se dokonce uvažovalo o zákazu nošení burky a nykábu nejen ve veřejných institucích, ale i na všech veřejných prostranstvích. Právní analýza ale nakonec zástupce města přesvědčila, nastalá situace by překračovala kompetence městského zastupitelstva.

Starosta města nicméně očekává, že zmíněná iniciativa bude prvním krokem k tomu, aby se rozhýbaly i další politické instituce nejel v Katalánsku, ale v celém Španělsku a přistoupilo se k zákazu nošení zmiňovaných muslimských oděvů na veřejnosti.

Ľubica Zlochová, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme