Mnichov už zachvátila každoroční oktoberfestová horečka

Bavorská metropole se vyzdobila do bílomodré. Mnichov už žije tradičními pivními slavnostmi, které vypuknou na známé Tereziánské louce v sobotu úderem poledne. Letos se nesou v duchu dvousetletých oslav.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Historický průvod před zahájením Oktoberfestu v Mnichově

Historický průvod před zahájením Oktoberfestu v Mnichově | Foto: Klára Stejskalová

Tradiční kožené kalhoty, klobouky se štětkou, pestrobarevné bavorské kroje a kočár s Ludvíkem Bavorským a jeho vyvolenou Terezií Sasko-Hildburghausenskou.

Den před zahájením pivních slavností prošel bavorskou metropolí historický průvod. Chybět nebude ani koňský dostih, kterým vyvrcholil vůbec první Oktoberfest 17. října 1810.

Oblibu festivalu i po dvou stech letech vysvětluje generální manažerka Gabriele Weishäuplová tím, že je symbolem bavorského stylu života.

„Tento svátek byl vždy politicky podporován za všech časů , s hospodářským rozvojem se zkomercionalizoval a dnes je to největší lidová veselice na světě,“ říká Weishäuplová.

Organizátoři očekávají přes šest milionů návštěvníků, denně jich Tereziánská louka pojme asi 350.000. Hotely v Mnichově i okolí jsou už beznadějně vyprodané a ceny vyšplhaly do astronomických výšek.

Letos poprvé je Oktoberfest nekuřácký, ale policie naznačuje, že pokuty vybírat nebude. Některé pivovary přesto ve svých stanech připravily speciální kuřácké terasy. Vzhledem k dvoustému jubileu se bude čepovat i stejné pivo, jaké se pilo v roce 1810.

Klára Stejskalová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme