MGIMO slaví 70 let, škola vychovala řadu vlivných lidí včetně Čechů

Absolventi této školy fungují jako spolek, který drží hodně pospolu. A ve světě se prosazují jako elitní byznysmeni nebo vlivní úředníci. Primárně se přitom moskevský státní institut mezinárodních vztahů (MGIMO) zaměřuje na výchovu diplomatů. A to už 70 let. Výročí založení si připomíná prestižní škola právě dnes. Jenže diplom s sebou nese i podezření ze styků s tajnou policií. Za komunismu škola platila za líheň agentů KGB. Tomu se její absolventi brání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskva, Rusové, moskevská ulice, Rusko

Moskva, Rusové, moskevská ulice, Rusko | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

‚Jeden za všechny, všichni za jednoho‘ není jen heslem mušketýrů, ale také Asociace zahraničních studentů MGIMO. Ti jsou dodnes většinou mezi sebou v kontaktu, říká jeden z nich, ostravský podnikatel René Krajčovič:

Přehrát

00:00 / 00:00

O výročí prestižní moskevské školy MGIMO a jejich absolventech informoval redaktor Martin Karlík

„Teď děláme nějaké obchodní věci s Ruskem, ale už to tlumíme. Rusové opravdu skomírají, co se týká naší možnosti.“

Spolupráci s KGB mu prý za dob studií koncem 80. let nikdo nenabídl.

„Mezi českými studenty nemám informaci, že by KGB verbovala. Podle mých informací KGB verbovala svoje ruské studenty, protože Rusové tam procházeli vojenskou přípravou. A z toho, co jsem tam vyslechl, to probíhalo právě na hodinách vojenské katedry,“ prozrazuje Krajčovič.

Absolventi moskevského státního institutu mezinárodních vztahů dnes působí v byznysu, diplomacii a politice a pravidelně se scházejí. Čeští absolventi se scházejí vždy v prosinci na ruském velvyslanectví v Praze.

Podle bývalého šéfa civilní rozvědky Karla Randáka mohou ruské tajné služby takové schůzky využít pro získávání informací:

„Znáte to, když se sejdete s kamarádem na nějakém srazu, tak toho řeknete víc, než když se sejdete s cizím člověkem. A pro ruskou službu není žádný problém vytipovat z ruských absolventů MGIMa lidi, kteří mají stejný předmět podnikání jako někteří čeští absolventi.“

Štefan Füle | Foto: Alžběta Švarcová

Ruské tajné služby podle Randáka zahraniční studenty školy sledují po absolvování, udržují s nimi kontakt a tipují si je jako možné spolupracovníky.

„A to ať vědomě, kdy lidé s ruskou tajnou službou spolupracují, nebo nevědomě, což si myslím, že je daleko častější případ,“ dodává Randák.

Bývalý student školy a pozdější děkan zahraniční fakulty Vladimír Šiškin v roce 2009 Českému rozhlasu řekl, že verbování pro KGB mezi studenty se nedá vyloučit.

„Kde myslíte, že svoje lidi nabírá CIA? Na Harvardu a dalších nejlepších univerzitách. Ale tak to chodí, je to věc osobní volby každého člověka. Připouštím, že u vás možná někteří naši absolventi pro rozvědku pracovali,“ uvedl Šiškin.

Mezi absolventy školy MGIMO jsou mimo jiné končící eurokomisař Štefan Füle, miliardář Marek Dospiva, generální ředitelka UNESCO Bulharka Irina Bokovová nebo slovenští ministři zahraničí Eduard Kukan, Ján Kubiš a Miroslav Lajčák.

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme