Musíme bojovat proti nenávisti, která ji zabila, vyzývá manžel Jo Coxové

Manžel zavražděné labouristické poslankyně Jo Coxové Brendan vyzval v prohlášení k boji proti nenávisti, která podle něj vedla k tragické smrti jeho ženy, oblíbené britské političky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jo Coxová s manželem a dcerami na Temži, kde rušili protest rybářské flotily, která žádá odchod Británie z EU (15. června 2016)

Jo Coxová s manželem a dcerami na Temži, kde rušili protest rybářské flotily, která žádá odchod Británie z EU (15. června 2016) | Zdroj: Reuters

„Já a přátelé a rodina Jo budeme usilovat o to, aby každá chvíle v našich životech byla plná lásky, budeme pečovat o naše děti a budeme bojovat proti nenávisti, která Jo zabila,“ napsal manžel Jo Coxové.

Podle něj jeho žena věřila v lepší svět a bojovala za něj. „Jo by ve svém životě ničeho nelitovala, každý den žila naplno,“ uzavřel Brendan Cox.

Jo Coxovou ve čtvrtek v Birstallu v severní Anglii pobodal a postřelil muž, údajně tamní 52letý obyvatel Tommy Mair. Těžce zraněná žena po několika hodinách v kritickém stavu v nemocnici v Leedsu zemřela. Policie údajného pachatele nedlouho po činu zadržela.

Kampaň před referendem o brexitu se zastavila. Británie truchlí nad zavražděnou poslankyní

Číst článek

Poslankyně se angažovala v otázkách humanitární pomoci a byla zastánkyní britského členství v EU. Zatím není jasné, zda byl čin politicky motivovaný, ve středu ale Coxová se svou rodinou rušila na Temži protest rybářské flotily, která žádala odchod Británie z EU.

Podle některých nepotvrzených zpráv také útočník před činem křičel "Britain first!", tedy Británie především, což je název krajně pravicového xenofobního hnutí se silnou protiimigrační rétorikou. To se od útoku distancovalo.

Británii vražda Coxové šokovala, ozbrojené útoky na politiky nejsou na ostrovech obvyklé. Premiér David Cameron označil smrt poslankyně za tragédii, zděšení vyjádřili i ostatní špičky tamní politické scény. Do odvolání také byly přerušeny obě kampaně před unijním referendem, které zemi čeká příští čtvrtek.

Oblíbená poslankyně Labouristické strany Jo Coxová na následky zranění zemřela | Foto: ČTK/AP

ČRo, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme