Německo chce rychle vyhostit neúspěšné žadatele o azyl. Na vyřízení jich stále čekají stovky tisíc

Německo podstatně zrychlí vyřizování žádostí o azyl. Oznámil to Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky. Na rozhodnutí úředníků aktuálně v zemi čeká skoro 800 tisíc lidí. Neúspěšné žadatele o azyl pak čeká deportace. Rychlé vyhoštění v posledních týdnech slíbily i další evropské země.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Afričtí imigranti na lodi kotvící v sicilském Palermu

Afričtí imigranti na lodi kotvící v sicilském Palermu | Zdroj: Reuters

K tomu, aby mohly úřady neúspěšné žadatele o azyl vyhostit, slouží takzvané readmisní dohody, byť pro navracení migrantů nejsou nezbytně nutné.

„Je to nástroj, který to výrazně zjednodušuje a v některých případech je dokonce podmínkou pro efektivitu vracení většího množství neúspěšných žadatelů o azyl,“ vysvětluje odborník na evropské právo Ivo Šlosarčík.

Evropským úřadům se přitom nedaří vyhošťování ani do zemí, se kterými readmisní dohody existují. Hrozí jim za to omezení rozvojové pomoci.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme