Princ Andrew se prý podílel na zneužívání žen, Buckinghamský palác to odmítl

Buckinghamský palác popřel informace, že syn královny Alžběty II., princ Andrew je zapletený do choulostivého případu, kterým se zabývá soud na Floridě. Ten nově obžaloval investičního bankéře Jeffreyho Epsteina, který čelí obvinění, že sexuálně vykořisťoval několik žen a nabízel je svým přátelům včetně prince Andrewa, jehož jméno údajně figuruje v soudním spisu. Princ nebyl obviněn, jedna z žen ale tvrdí, že ji před zhruba 15 lety jako nezletilou Epstein přinutil k „sexuálnímu styku“ s ním.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský princ Andrew, vévoda z Yorku (v popředí)

Britský princ Andrew, vévoda z Yorku (v popředí) | Foto: Aaron McCracken / Harrisons, Northern Ireland Office

Mluvčí Buckinghamského paláce v prohlášení uvedla, že jde o vleklý soudní spor, ve kterém princ Andrew není v žádném smyslu jmenován jako zúčastněná osoba.

Palác se tedy nebude k věci podrobněji vyjadřovat, ale aby se předešlo nedorozumění, je jakýkoli náznak, že se princ dopustil něčeho nepředloženého, kategoricky nepravdivý, řekla mluvčí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Britský princ Andrew je podezřelý ze sexuálního zneužívání žen, Buckinghamský palác to popřel. Více spolupracovník Milan Kocourek

Případ se týká prohlášení jedné Američanky, že ji finančník Jeffrey Epstein v době, kdy byla podle floridských zákonů ještě nezletilá, opakovaně donutil k pohlavním stykům s princem, a to v Londýně, v New Yorku a také na Epsteinově soukromém ostrově v Karibiku. Vedle toho si ji jako sexuální otrokyni měli vypůjčovat i další Epsteinovi přátelé.

Epstein sám byl v roce 2008 odsouzen do vězení na 18 měsíců za to, že nutil nezletilou dívku k prostituci, a odseděl si 13 měsíců. Obvinění kolem Epsteina však zdaleka nekončí – ze zneužívání a vykořisťování ho osočuje celá řada žen.

Princ Andrew se s Jeffreym Epsteinem dobře znal. Například po Epsteinově propuštění z vězení poté, co si odpykal trest, s ním byl vyfotografován v Central Parku v New Yorku. Od té doby s ním ale přerušil kontakt a nedávno se vyjádřil, že styky s Epsteinem byly chybou a že jich lituje.

Milan Kocourek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme