Skotsko zveřejňuje první výsledky referenda, zatím mají navrch odpůrci nezávislosti

Po sečtení zhruba dvou třetin hlasů skotského referenda zatím vedou odpůrci nezávislosti, kteří dosud získali přes 54 procent hlasů. Samostatnost odmítla většina obyvatel v dvaceti správních oblastech z 24 sečtených. Rozhodli tak například obyvatelé Vnějších Hebryd, Stirlingu, Shetland nebo Orknejí. Naopak voliči v největším skotském městě Glasgow hlasovali pro nezávislost na Británii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odpůrci nezávislosti Skotska slaví dílčí úspěch v referendu

Odpůrci nezávislosti Skotska slaví dílčí úspěch v referendu | Zdroj: Reuters

Na Orknejích proti nezávislosti Skotska hlasovalo přes deset tisíc lidí, pro bylo necelých pět tisíc. V Inverclyde zase o vítězství odpůrců samostatnosti rozhodlo jen několik desítek hlasů navíc.

Pro nezávislost Skotska hlasovali lidé ze čytř oblastí. Ve městě Dundee City, ve West Dunbartonshire, North Lanarkshire a také v Glasgowě.

„Byla to dvouletá kampaň. V posledních týdnech byla intenzivní, velmi emotivní a politická. Myslím, že všichni, kdo byli její součástí, teď cítí určitý mix emocí. Vzrušení, nervozitu i úzkost,“ připustil ministr pro záležitosti Skotska Alastair Carmichael.

Na asijských trzích poskočila libra oproti euru na svoje dvouleté maximum, což je podle některých pozorovatelů jasný důkaz toho, že se počítá s vítězstvím unionistů a zachováním svazku Skotka se Spojeným královstvím.

Skotsko | Foto: Český rozhlas

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme