Španělská ošetřovatelka, která se nakazila ebolou, už virus nemá

Španělská zdravotní sestra se uzdravila po nákaze ebolou. Potvrdil to druhý krevní test. V nemocnici v Madridu však žena ještě zůstane. Krvácivá horečka jí totiž poškodila některé vnitřní orgány.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékaři z Madridské nemocnice Carlose III oznámili, že žena nakažená ebolou, kterou léčili, už virus nemá

Lékaři z Madridské nemocnice Carlose III oznámili, že žena nakažená ebolou, kterou léčili, už virus nemá | Zdroj: Reuters

„Splnili jsme kritéria uzdravení, které stanovuje Světová zdravotnická organizace,“ uvedl šéf oddělení infekčních nemocí madridské nemocnice Carlose III, kde ženu léčili.

Čtyřiačtyřicetiletá Teresa R. se ebolou nakazila při ošetřování dvou pacientů ze západní Afriky a byla vůbec prvním člověkem, který se infikoval mimo území Afriky.

S virem bojovala 15 dní. Lékaři u ní nasadili hned dvě experimentální léčiva najednou, a sice krevní plazmu od ženy, která už ebolu překonala, a také antivirotika. Neví se proto s jistotou, který z léčebných postupů u pacientky nakonec zabral. Podle lékařů navíc sehrála roli i ženina fyzická a mentální síla.

Další lidé, s kterými přišla nakažená ošetřovatelka do styku, jsou dál v karanténě. U nikoho z nich se však zatím příznaky eboly neprojevily.

Cestující na mezistátních letech mířících do Česka musí vyplňovat dotazník kvůli ebole

Číst článek

Ebola | Foto: Český rozhlas

Ľubica Zlochová, kov, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme