Evropská unie chce lépe předcházet leteckým nehodám

K lepšímu předcházení leteckým nehodám chce Evropská unie zřídit síť vyšetřovacích orgánů. Zkušenosti z vyšetřování havárií si mají vyměňovat národní úřady s Evropskou agenturou pro bezpečnost letectví v Kolíně nad Rýnem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo. Ilustrační foto

Letadlo. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Na vytvoření sítě se v Bruselu dohodli ministři dopravy sedmadvacítky. Příslušné nařízení má do června začít projednávat i Evropský parlament.

Sdílení informací o příčinách leteckých neštěstí a vyšetřovacích postupech má přispět k prevenci dalších havárií.

"Každé vyšetřování vždy vede k nějakému zlepšení technologií a postupů. Z tohoto pohledu je žádoucí, aby si výsledky vyšetřování osvojila nejen letecká společnost, nebo v případu zainteresovaná země, ale celá Unie," uvedl po jednání ministr dopravy Gustav Slamečka.

Většina zemí se také přiklonila k tomu, aby nařízení Evropské unie dalo leteckým společnostem povinnost do dvou hodin po nehodě poskytnout seznam cestujících na palubě.

Má se tak zabránit případům jako při loňské havárii letadla Air France na lince z Rio de Janeira do Paříže. Rodiny obětí dlouho nevěděly, jestli jejich příbuzný skutečně v letadle byl nebo ne.

Pavel Novák, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme