Německá vláda souhlasila s podílem na záchranném plánu EU

Německá vláda schválila podíl na záchranném evropském balíku. Berlín bude ručit za úvěry ve výši 123 miliard eur, tedy přes tři biliony korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová

Angela Merkelová | Foto: The Council of the European Union

Německá opozice se obává, že podíl bude ještě vyšší a může dosáhnout až 150 miliard eur. S navýšením sumy se počítá v případě, že se k plánu nepřipojí země, které sami potřebují pomoc, aby odvrátili vlastní bankrot.

Vládou přijatý zákon musí ještě schválit parlament a podepsat prezident. Tento zákon se na rozdíl od pomoci Řecku neprojednává ve zrychleném řízení.

Další gigantická suma určená na záchranu eura se v Německu setkává s kritikou. Svaz zaměstnavatelů vyzývá všechny evropské státy k přísným úsporným opatřením. Kritická slova znějí také ze svazu daňových poplatníků, podle kterých lidé přes noc zjistili, jak draho mohou přijít politické sliby.

Podle některých ekonomů jsou dnešní záchranné kroky v rozporu s tím, co v minulosti Němci označovali za stabilní měnovou politiku.

Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme