Rakouská ministryně hrozí kvůli proudu migrantů vyloučením Řecka ze Schengenu

Rakouská ministryně vnitra nevylučuje dočasné vyloučení Řecka ze Schengenu. Podle ministryně Johanny Miklové-Leitnerové by se o tomto kroku mělo začít uvažovat, pokud Řecko nezačne lépe hlídat své hranice, přes které do Evropy přichází velký počet migrantů. Tvrzení Atén, že turecko-řecká hranice v Egejském moři se nedá řádně kontrolovat, podle ní neodpovídá skutečnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z Řecka proudí dál do Evropy tisíce uprchlíků

Z Řecka proudí dál do Evropy tisíce uprchlíků | Zdroj: ČTK

"Pokud členský stát Schengenu trvale nedodržuje své závazky a jen váhavě přijímá pomoc, pak si nesmíme některé myšlenky zakazovat," řekla ministryně v rozhovoru pro německý nedělník Welt am Sonntag.

Rakouská ministryně vnitra se domnívá, že s ostrahou a s registrací migrantů by mohlo pomáhat například řecké vojenské námořnictvo.

"Trpělivost mnoha Evropanů je u konce. Hodně se toho namluvilo, teď je ale konečně třeba jednat. Jde o to, udržet v Evropě stabilitu, pořádek a bezpečnost," dodala rakouská politička.

O možném vyloučení Řecka ze schengenského prostoru voleného pohybu tento týden mluvil i bavorský zemský ministr vnitra Joachim Herrmann. Podle něj může být Řecko k odchodu donuceno tím, že nebude plnit své závazky k efektivní ochraně hranic.

Schengenský prostor tvoří nyní 26 států. S výjimkou Irska, Británie, Rumunska, Bulharska, Chorvatska a Kypru jsou jeho členy všechny země EU, z neunijních zemí se k zóně volného pohybu připojily Švýcarsko, Lichtenštejnsko, Norsko a Island.

Jitka Malá, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme