Šlechtová: ČR letos z evropských fondů nejspíš nezvládne vyčerpat asi 20 miliard

Česko letos přijde zhruba o 20 miliard korun. Nezvládne je vyčerpat z evropských fondů. Řekla to ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová v Bruselu, kde se se účastní jednání Rady pro obecné záležitosti (GAC).

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová | Foto: Filip Jandourek

Podle ministryně by bylo optimistickou variantou, kdyby se podařilo ztráty snížit pod 20 miliard. Reálně ale hrozí, že Česko přijde zhruba o 23 miliard korun. V nejhorším případě může být podle Šlechtové ztráta i vyšší.

„Pokud někdo něco opravdu lidově řečeno něco hodně zkazí, respektive některá ministerstva nebudou schopná zajistit opatření, ke kterým se zavázala, pak se může jednat až o 30 miliard tento rok. Ale můj odhad je, že se vejdeme do 23 miliard,“ uvedla.

Česko teď v Bruselu zkouší spolu s některými dalšími zeměmi prosadit, aby dostalo o rok víc času na dokončení už schválených projektů na čerpání peněz.

„Posun způsobilosti výdajů za horizont roku 2015 by nám umožnil dofinancovat projekty, které se do konce roku 2015 nestihnou dokončit a ušetřit nám tak peníze státního rozpočtu, které bychom jinak na dokončení museli vynaložit,“ doplnila ministryně Šlechtová.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme