Videokonference s Assangem se v Jihlavě nesmí nahrávat. Zájemci si mohou přinést tužku a papír

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange bude zítra diskutovat s diváky na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. Nemůže ale přijet osobně, protože se už tři roky skrývá na ekvádorské ambasádě v Londýně. Spojení se proto uskuteční prostřednictvím videopřenosu. Dalším velmi očekávaným hostem je Marija Aljochinová, bývalá členka skupiny Pussy Riot. Ta bude v pátek mluvit v Jihlavě o tom, jaké to je být oponentem Vladimira Putina a skončit kvůli tomu ve vězení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Diváci ani organizátoři nesmí z videokonference s Julianem Assangem pořizovat žádný audiozáznam. Zájemci si s sebou ale mohou přinést tužku a papír.

„Vzhledem k potenciálním soudním procesům s Julianem Assangem nebudou moci býti pořizovány zvukové záznamy. To ale neznamená, že by kdokoli nemohl podat přepis toho, co bylo řečeno,“ upřesňuje ředitel Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě Marek Hovorka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Videokonference s Assangem se v Jihlavě nesmí nahrávat. Zájemci si ale mohou přinést tužku a papír. Podrobnosti zjišťoval Radek Kříž

Organizátoři jihlavského festivalu se snaží o tento rozhovor tři roky. Nakonec jim pomohli kolegové filmaři, popisuje Hovorka:

„Snažili jsme se k němu dostat přes filmaře, kteří s ním v minulosti natáčeli své dokumentární filmy, ve kterých vystupoval. Ti nám zprostředkovali kontakt s dalšími lidmi, kteří Juliana Assange zastupují.“

Julien Assange žije už tři roky na ekvádorské ambasádě v Londýně, protože na něj Švédsko vydalo mezinárodní zatykač. Ten je ale podle Assange pouze záminkou pro jeho vydání do Spojených států.

Organizátoři festivalu proto počítají s tím, že videokonferenci budou sledovat i zpravodajské služby. Oficiálně je ale zatím nikdo nekontaktoval.

Do Jihlavy naopak osobně přijede ruská aktivistka a bývalá členka skupiny Pussy Riot Marija Aljochinová. V pátek chce v Jihlavě mimo jiné představit svou neziskovou organizaci Mediální zóna, pomocí které chce bojovat s ruskou, hlavně televizní, propagandou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Mezinárodní festival dokumentárních filmů přijede Marina Aljochinová, bývalá členka skupiny Pussy Riot. Její příběh připomněl Radek Kříž

Podle komentátora Českého rozhlasu Libora Dvořáka je Aljochinová jednou z nejhlasitějších odpůrkyň prezidenta Vladimira Putina.

„Máša Aljochinová reprezentuje mladou ruskou odbojnou inteligenci. Je to 27letá mladá žena, která je pevně rozhodnuta, na rozdíl od většiny obyvatel, se stavět proti tomu, co dnešní Putinův režim představuje,“ upřesňuje Dvořák.

Ruský soud poslal v srpnu 2012 členky Pussy Riot na dva roky do vězení za to, že v únoru před prezidentskými volbami zazpívaly v moskevském pravoslavném chrámu Krista Spasitele ‘punkovou modlitbu‘ nazvanou ‘Bohorodičko, vyžeň Putina‘.

Dokumenty o Jobsovi i Babišovi

Mezinárodní festival nabídne divákům také několik očekávaných dokumentů. Patří mezi ně i snímek Jobs: Jak změnit svět, který se bude v Jihlavě promítat už dnes.

Natočil ho režisér Alex Gibney a je věnován zakladateli firmy Apple Stevu Jobsovi a jeho cestě k úspěchu. Podle ředitele festivalu Marka Hovorky jde o jeden z nejzásadnějších současných dokumentů.

„Gibney se pokusil o velmi analytický portrét Jobsovy osobnosti a všeho, co s firmou Apple souvisí. Po americké premiéře vyvolal tento film rozhořčené reakce. Jeho fanouškům třeba vadilo, že Apple, samozřejmě jako spousta jiných firem, vyrábí třeba iPhony v Číně v téměř nelidských podmínkách,“ vysvětluje Hovorka.

Na festivalu se bude zítra promítat také dokument o miliardáři a ministru financí Andreji Babišovi nazvaný Matrix AB. Režisér Vít Klusák film natáčel v době komunálních voleb, kdy Babiš mimo jiné nabízel lidem pověstné koblihy.

„O Andreji Babišovi se před rokem hodně mluvilo, často se objevovala otázka, proč člověk, který už všechno má, vyrazil do politiky. Debaty byly poněkud polarizované. Udělal to kvůli majetku, penězům, nebo se považoval za mesiáše? K jasným odpovědím chyběl dostatek podkladů, tak jsem se rozhodl se na Andreje Babiše podívat zblízka s kamerou v ruce,“ popsal Klusák svoji motivaci pro natočení filmu Matrix AB.

Tomáš Pilát, Anna Jadrná, Radek Kříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme