Místopředseda ČMFS Rajchl ke korupci: Voženílkovi je odpuštěno

Člen výkonného výboru fotbalového svazu Petr Voženílek si pustil pusu na špacír a jeho výroky s ním ve středu probírali kolegové z vedení českého fotbalu. Voženílek si telefonoval s olomouckým funkcionářem Jiřím Kubíčkem, povídali si o kauze údajné korupce, ve které Olomouc figuruje, a někdejší činovník Bohemians Praha Voženílek nařknul současné vedení střížkovského klubu z mafiánských praktik.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jindřich Rajchl

Jindřich Rajchl | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Předseda představenstva Karel Kapr prý nutí svého někdejšího podřízeného Miroslava Obermajera coby důležitého svědka v případu, který svým obviněním Olomouckých sám Kapr rozpoutal, k výpovědím tím, že mu vyhrožuje východní mafií. Voženílek ale vzal své spekulace zpět, omluvil se a výkonný výbor ho vzal na milost. Místopředsedou svazu Jindřich Rajchl ví o celé situaci nejvíc.

Proč výkonný výbor nepřijal návrh Petra Voženílka, že odstoupí ze své funkce?

Petr Voženílek se omluvil a řekl, že kdyby měl tímto činem ztratit důvěru ostatních členů výkonného výboru, tak podá rezignaci. My jsme mu však vyjádřili důvěru a podporu. Zkrátka se omluvil se všem zúčastněným stranám a víc podle nás dělat nemohl. Znám ho velmi dobře a vím, že nikoho nechtěl poškodit, že to byla jen nešťastná shoda okolností.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sž Fotbal-Rajchl ke kauze telefonát.mp3

Takže jste si tuto situaci vyhodnotili tak, že stačí omluva, a jede se dál?

On se v soukromých rozhovorech pustil na plochu, která mu jakožto členovi výkonného výboru asi nepřísluší. Na druhou stranu všichni víme, jak se do telefonu vyjadřujeme. Pokud někoho nemáme třeba rádi, tak si i něco nadsadíme. Ten rozhovor zkrátka nebyl určen médiím ani veřejnosti, a jestli ten rozhovor někdo zneužil, tak by bylo nespravedlivé trestat někoho, kdo je vlastně obětí.

Na druhou stranu o to víc vypovídající ten rozhovor mohl být, nemyslíte?

Přehrát

00:00 / 00:00

RRž Fotbal-na Strahově sedí pštrosi.mp3

Nemyslím, v nadsázce taky můžu něco prohlásit o svojí ženě a o kamarádech. Zkrátka předpokládáte, že se s někým bavíte jakoby mezi čtyřma očima a že je mezi vámi důvěra. Tohle je pro Petra Voženílka velká životní lekce a příště si dá určitě pozor.

Bavili jste se v užším kruhu vedení fotbalového svazu o tom, kde pan Voženílek své informace vzal. V tom rozhovoru se bavil o mafiánech v českém fotbale ...?

V médiích se klade obrovský důraz na slovo mafie, uvědomme si, že ten rozhovor je podle Petra Voženílka zkrácen, že to není plná verze a v tom mu všichni věříme. Jde o to, že Petr mluvil v historických souvislostech a v rozhovoru pouze spekuloval na základě období, kdy v Bohemians Praha působil. Ve fotbale se nemusíme mít rádi a v soukromém dialogu si leckdy něco nadsadíme, ale obecně bychom měli spolu jednat slušně, a o to tady jde. Mafiáni nejsme.

Ivan Hašek na prezentaci projektu | Foto: ČTK

Na druhé straně telefonní linky byl šéf legislativní rady fotbalového svazu Jiří Kubíček, tomu jste doporučili, aby podal trestní oznámení, proč?

To je jednoduché, Jiří Kubíček tvrdí, že jeho hovor byl odposloucháván. On je vlastně jediný subjekt, který to tvrdí, tak jsme mu tento krok doporučili. My nevíme, jakým způsobem byl záznam tohoto rozhovoru pořízen. Každý máme samozřejmě názor na způsob, jakým ten dialog byl zaznamenám.

Ale pokud má pan Kubíček pocit, že byl nezákonně odposloucháván, tak se jedná o trestný čin. Proto by měl podat trestní oznámení, tato událost ho navíc velmi poškozuje a vrhá nedobré světlo i na celý český fotbal.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme