Osmnáctiletý Sanches je rekordmanem evropského fotbalového šampionátu

Osmnáctiletý Renato Sanches zastínil slavnější spoluhráče včetně Cristiana Ronalda a táhl Portugalsko ve čtvrtfinálovém duelu proti Polsku. Stal se rekordmanem evropského fotbalového šampionátu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Portugalec Renato Sanches

Portugalec Renato Sanches | Zdroj: Reuters

Portugalci znovu hráli v play-off prodloužení a opět se jim podařilo zvítězit. Tentokrát po remíze 1:1 s Polskem až díky výhře 5:3 v penaltovém rozstřelu.

Karneval to byl v temperamentním Marseille spíš ve městě než na hřišti a jako by to tušily i stovky lidí, kteří se v metru nebo před stadionem Velodrome na poslední chvíli toužili zbavit vstupenek a nabízeli je ke koupi.

Když Portugalci po půl hodině smazali vedení, které Polákům už ve druhé minutě zařídil hráč Bayernu Robert Lewandowski, nastal klid až do penaltového rozstřelu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Renato Sanches se stal nejmladším střelcem v play-off evropských šampionátů

A protože ho Portugalci zvládli, stali se týmem, který je jako první v semifinále Eura, a přitom na turnaji v základní hrací době ani jednou nezvítězili.

„Lidi nás kritizují, ale my se o to nestaráme, prostě jsme v semifinále. Všichni říkají, že máme štěstí, ale víte, kolik to dá práce, aby nám k něčemu bylo? Ano, jednou jsme dali gól na konci prodloužení, podruhé jsme postoupili na penalty, je dobré mít štěstěnu na své straně, ale stojí to hodně síly, to si buďte jistí,“ vysvětluje Sanches.

Stejně jako Lewandowski patří Bayernu Mnichov. Je mu teprve 18 let a stal se nejmladším střelcem v play-off evropských šampionátů. A potom si Sanches sebevědomě a úspěšně troufnul i na penaltu během rozstřelu.

Portugalci slaví postup do semifinále. Poláky zdolali až v penaltovém rozstřelu

Číst článek

„Tým je na prvním místě, ale radost mám i z toho, co jsem dokázal já. V životopise bude vypadat dobře, že jsem dal vyrovnávací gól a pak jsem si řekl i o penaltu, že půjdu hned po Ronaldovi,“ říká.

Po Ronaldovi šel i jeden z diváků, kterého během prodloužení nahánělo po trávníku asi dvacet pořadatelů. Tento portugalský fanoušek teď zřejmě slaví za mřížemi, ale ti ostatní se mohli vrátit do ulic, pokračovat v karnevalu a těšit se na dnešní vybírání soupeře pro semifinále - bude to Wales, anebo Belgie.

Jan Kaliba, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme