Payet dosáhl svého, vrací se do Marseille. Je neloajální a neuctivý, zlobí se ve West Hamu

Francouzský fotbalista Dimitri Payet po roce a půl opouští West Ham. V polovině ledna z rodinných důvodů požádal o svolení k přestupu. Londýnský celek zprvu rázně zamítl a Payeta poslal trénovat s juniorkou. Nakonec ho ale na základě rozhodnutí manažera Slavena Biliče a v zájmu týmové soudržnosti prodal zpět do Marseille za 25 milionů liber a označil ho za neloajálního a neuctivého hráče.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Manažer West Hamu Slaven Bilič a jeho bývalý svěřenec Dimitri Payet

Manažer West Hamu Slaven Bilič a jeho bývalý svěřenec Dimitri Payet | Zdroj: Reuters

Dimitri Payet si necelý rok po podpisu nového pětiletého kontraktu na lukrativních 125 tisíc liber týdně řekl o odchod z West Hamu. Hlavním důvodem podle jeho prohlášení byla nešťastná rodina, která si nezvykla na život v Londýně.

Payet tím v polovině ledna rozzuřil chorvatského manažera londýnského klubu Slavena Biliče, vedení Kladivářů a především fanoušky. Během devatenáctiměsíční štace se totiž stal klíčovou tváří týmu, vybojoval si místo mezi hvězdami Premier League a dostal se i do nominace Francie na Euro.

West Ham Payeta zprvu nechtěl uvolnit. Hráče potrestal vyřazením z kádru a tréninky s juniorkou. V únoru ho ovšem po skončení přestupového okna znovu plánoval začlenit do „áčka“. „Za žádnou cenu ho neuvolníme. Má tady smlouvu, peníze za něj nepotřebujeme,“ hlásil tehdy kouč Bilič.

Jenže hráči prvního týmu už by ho zpět nepřijali, a tak Hammers po dohodě s manažerem Biličem došli k závěru – Payeta prodat do Marseille, ačkoli to bude pod cenou, protože Francouzi nebyli ochotni zaplatit požadovaných 30 milionů liber. Londýňané nakonec zinkasují o pět milionů liber méně.

„Chtěli jsme Payeta udržet, ale podle přání manažera Biliče a v zájmu týmové soudržnosti odchází. Žádný hráč není větší než klub,“ reagoval spolupředseda West Hamu a jeden z jeho vlastníků David Sullivan.

Klub teď fanouškům, kteří přinesou vrátit dres se jménem Payeta, prodá úplně nové triko dle jejich vlastního výběru za sníženou cenu.

Payet si kdysi říkal i o odchod ze Saint-Étienne

Sám Sullivan proti Payetovi ostře vystoupil i v prohlášení na oficiálním webu West Hamu. U profesionálních klubů, natož v Anglii, přitom nebývá zvykem, že by své současné či bývalé hráče otevřeně kritizovaly. „Zklamalo nás, že Payet neukázal stejnou oddanost a respekt, které mu dal West Ham,“ napsal Sullivan.

Podobně si Payet postavil hlavu už před šesti let, kdy vedení francouzského Saint-Étienne oznámil, že jeho barvy dál oblékat nebude. Jenže bossové klubu tehdy nepolevili a do Paris Saint-Germain ho nepustili.

Payet se pak musel před celou kabinou omluvit. „V životě, stejně jako na hřišti, jste hráčem. Někdy zvítězíte, někdy prohrajete. Ale vždycky jste odpovědní za své chování,“ pravil tehdejší kouč Saint-Étienne Christophe Galtier.

Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme