Talent už nestačí. Hloupí hráči mají v profesionálním fotbale stále menší šanci se prosadit

Nor Martin Ödegaard se před měsícem stal v 15 letech nejmladším hráčem v historii evropské kvalifikace. Jestli svým rychlým vstupem do fotbalu dospělých nastartoval hvězdnou kariéru, jisté rozhodně není.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ani brzké starty v reprezentaci mladým hráčům úspěch mezi dospělými nezaručí

Ani brzké starty v reprezentaci mladým hráčům úspěch mezi dospělými nezaručí | Zdroj: ČTK

„Řešíme extrémy, že někdo je fyzicky a mentálně tak dobrý, že se s tím popere a dostane se nahoru,“ říká vedoucí trenérsko metodického úseku Fotbalové asociace Antonín Plachý.

Z vlastní zkušenosti Plachý ale dobře ví, že je tu ještě druhá a mnohem početnější skupina mladíků, kteří se od brzkého věku snaží prorazit mezi dospělými.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, co je třeba, aby se mladí fotbalisté prosadili mezi dospělými, se s Antonínem Plachým bavil Jan Suchan

„Je spousta kluků, která přechod k dospělým nezvládne. Může jim to i mentálně ublížit, protože si najednou čichli k tomu, že můžou být nejlepší, a teď zjišťují, co všechno to obnáší, a naopak padají dolů,“ nastiňuje Plachý častý příběh mladých fotbalistů.

Také na Martina Ödegaarda už číhají nabídky opustit norský klub Strömsgodset. A to nabídky velmi lákavé, kolem šikovného blonďáčka totiž krouží ti největší fotbaloví giganti: Real, Barcelona nebo Manchester United.

„Je mi teprve 15, takže se nijak zvlášť neženu do nějaké lepší soutěže. Kdybych se do ní dostal, bylo by to pro mě dobře, ale nestresuju se tím. Můj hlavní cíl je pořád se zlepšovat. Nic ostatního pro mě není důležité."

Hvězdnou kariéru fotbalisty Keniji přibrzdilo zranění. Teď chce uspět ve Slavii

Číst článek

Norský ofenzivní záložník má priority v hlavě srovnané, což je jeden z předpokladů, aby uspěl.

„Ukazuje se, že už nestačí být jenom dobrý hráč. Kluk, který není chytrý, má v profesionálním fotbale čím dál víc menší šanci,“ říká narovinu Antonín Plachý, který je na Fotbalové asociaci zodpovědný za vzdělávání trenérů.

Potřeba je naučit se kvalitně jazyk

„Když chce hráč do zahraničí, tak se musí, byť se svět globalizuje, srovnat s jiným sociálním prostředím, naučit se perfektně cizí jazyk, aby rozuměl pokynům trenéra, kondičního trenéra, videoanalytika. Kdo je hloupý, tak má obrovskou nevýhodu a často to nezvládá,“ doplnil Antonín Plachý.

Kromě intelektu a pracovitosti pak potřebují talentovaní mladíci samozřejmě i štěstí - ať už na trenéry nebo na zranění. Takhle se stala hvězda třeba z patnáctiletého reprezentačního debutanta Samuela Eto'a.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme