Z Rosického protihráčů se stávají trenéři. Není to pro mě dobré, říká před duelem s Lotyši

Lotyšskou hymnu už na pražském stadionu v Edenu jednou hráli omylem, před sedmi lety z toho byla ostuda při přípravném utkání české reprezentace s Litvou. Dnes před osmnáctou hodinou by stejná melodie měla znít na stejném místě už do správných uší. Právě Lotyši jsou dalším českým soupeřem ve výborně rozehrané kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Rosický má důvod k úsměvu. Blíží se k dalšímu milníku kariéry své kariéry, stému zápasu za národní tým

Tomáš Rosický má důvod k úsměvu. Blíží se k dalšímu milníku kariéry své kariéry, stému zápasu za národní tým | Zdroj: ČTK

„Česká republika měla jeden z nejlepších týmů na světě, když jsem proti ní vyběhl na EURu 2004. Ale to už je dlouhá doba. Tenkrát pro nás byla čest proti vám vůbec nastoupit - hráli ještě Nedvěd, Poborský nebo Šmicer.“

Marians Pahars se mezitím proměnil z útočníka v trenéra, ale paměť mu slouží. Ovšem kromě jmenovaných fotbalistů ve výslužbě hráli v utkání, ve kterém Češi zvítězili až díky závěrečnému obratu, také dva současní reprezentanti.

„Na Paharse si vzpomínám. Začíná to být smutné. Všichni, proti kterým jsem hrál, jsou už trenéři. Není to pro mě dobré,“ povzdychne si při pohledu do občanského průkazu a při vzpomínce na víc než deset let staré utkání s Lotyši na EURu Tomáš Rosický.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rosickému chybí dvě utkání ke stému startu za národní tým. Věřím, že si za něj zahraju ještě dál, směje se

34letý záložník od té doby posbíral tolik zápasů za národní tým, že by po tom sobotním a úterní přípravě na Slovensku mohl dosáhnout rovné stovky. Ale jen kvůli tomu se do Žiliny nepohrne.

„Lákalo by mě udělat stovku hned, na druhou stranu určitě na to netlačím. Věřím, že si za nároďák zahraju ještě dál (úsměv), takže pro mě není směrodatné, abych tu stovku za každou cenu měl. Samozřejmě si toho ale vážím. Jde o krásný milník, který se tady jen tak někomu nepovede,“ říká.

Z Rosického protihráčů se stávají trenéři. Není to pro mě dobré, říká před duelem s Lotyši

Číst článek

Zato proti Lotyšsku, od kterého se čeká hlavně úporné bránění, je Rosického účast žádoucí. A stejně jako v roce 2004 v Aveiru bude kromě něho na hřišti také o rok a půl mladší, ale co do počtu reprezentačních startů ještě bohatší Petr Čech.

„Za 110 zápasů v reprezentaci jsem dostal vlajku, co se za ně dává. Takže jich maximálně můžu mít 112,“ udržuje si dobrý přehled brankářská jednička českého týmu, která by měla být po dnešku už jen pět zápasů od rekordu Karla Poborského.

Utkání Česko-Lotyšsko si od 18 hodin můžete poslechnout v přímém přenosu digitálního a webového streamu Český rozhlas Sport nebo i na této stanici.

Jan Kaliba, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme