'Žlutá ponorka' čeří hladinu. Villarreal prohání Barcelonu i Real

V poslední době vládnou španělské lize Barcelona a Real Madrid. Do této sezony ale raketově odstartoval jeden zvláštní úkaz španělského fotbalu. Po šesti kolech tamní ligu vedl maloměstský Villarreal. Zdá se, že ‚Žlutá ponorka‘ nebyla jen chvilkovým zázrakem minulého desetiletí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kvalitu Villarrealu poznal i plzeňský Tomáš Hořava

Kvalitu Villarrealu poznal i plzeňský Tomáš Hořava | Zdroj: ČTK

„Až na výjimku jako je Německo, kde léta suverénně vládne Bayern Mnichov, je španělská liga v tomhle ohledu nejsilnější. Real a Barcelona tu mají těžko otřesitelné postavení. A teď si představte, že je prohání tým, který má desetinový rozpočet,“ nadšeně vypráví místní novinář Javier Mata.

Real Madrid hospodaří v této sezoně se šesti sty miliony eur, budget Barcelony je srovnatelný. Zato tým z města ležícího na sever od Valencie má na sezonu 60 milionů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlavní atrakcí ospalého města na sever od Valencie je fotbal. Villarreal navštívil i reportér ČRo Jan Kaliba

„A Villarreal najednou vyskočil na první místo, to se mu povedlo poprvé za šestnáct let mezi elitou. Navíc před čtyřmi lety sestoupil a od té doby se stačil vrátit, probojovat se do Evropy a být první v domácí lize,“ dodává novinář, který na začátek této sezony nezapomene.

„Je to historický moment, že jsme se dostali do čela ligy, ale nejsme tak naivní, abychom si tvrdili, že všechno až do konce soutěže vyhrajeme. To v soutěži s nejlepšími týmy světa ani nejde,“ užívá si obránce Jaume Costa fotbalové pohody, která plyne i z toho, že „Žlutá ponorka“ čeří hladinu.

„Bereme to jako takový vtip a pěkný příběh, nemyslíme si, že vyhrajeme titul, ale chceme se držet vysoko,“ slibuje bek přemožitele Plzně z Evropské ligy.

S tlakem, kterému čelí jeho kolegové v Realu nebo Barceloně, se rodinná idyla ve Villarrealu moc srovnávat nedá a i to může být docela dobrou zbraní. Ani to ale ne největší fotbalové kolosy Španělska stačit nebude.

„V Barceloně jsou podle jmen větší hvězdy. Zde jsou také, nejsou tak známé, ale jsou stejně dobré. Nahoře jsou zaslouženě, ale španělská liga je dlouhá soutěž a myslím, že Barcelona a Real Madrid prokážou kvalitu,“ přemýšlí František Rajtoral.

Obránce Plzně se pod extrémně strmými tribunami stadionu El Madrigal často potkával při čtvrtečním zápase Evropské ligy, pamatuje ale i plzeňské zápasy proti Barceloně a madridskému Atlétiku.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme