V pražském plaveckém areálu Podolí se lidé koupou už 50 let

Plavecký areál v pražském Podolí oslavil tento týden 50 let od otevření. Denně projde jeho turnikety více než 2000 lidí. Vnitřní i venkovní bazény hostily řadu profesionálních závodů. Ty první se konaly v rozestavěném komplexu už v roce 1959. Dodnes ho navštěvují pamětníci, kteří se v bazénu koupali i před 50 lety.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plavecký stadion v Podolí

Plavecký stadion v Podolí | Foto: Filip Jandourek

„Poslední dva roky, než se to otevřelo, tak jsme sem tvrdě chodili s oddílem na brigády. Odpracovali jsme tady spoustu hodin. Nejvíce se dělalo tady na těch svazích. Byly tady pozůstatky cementárny a nebylo to tak zalesněné,“ přibližuje pamětník Jan Passer.

Přehrát

00:00 / 00:00

Plavecký areál v pražském Podolí oslavil tento týden 50 let. Vznik bazénu přiblížil Jan Charvát

Připomíná i jeden z unikátů bazénu - venkovní plavání ve vyhřáté vodě, o které je v zimě velký zájem.

Na začátky plaveckého areálu v pražském Podolí vzpomíná i jedna z legend českého plavání, trenérka Jaroslava Passerová, manželka Jana Passera.

„Začínala jsem tady před zhruba 50 lety, kdy jsem ještě před otevřením ten bazén uklízela. Prožila jsem tady sportovní léta,“ dodává Passerová.

Architektem plaveckého stadionu byl Richard Podzemný, říká ředitel podolského bazénu Jan Bezděk: „Tuto stavbu udělal tak dokonale, že tribunou oddělil rekreační zónu od silnice a zároveň dokázal udělat tribunu pro 5,5 tisíce lidí.“

Vnitřní bazén v Podolí měří 50 metrů. | Foto: Tomáš Adamec

Plavecký areál si na začátku 90. let vyzkoušela i princezna Diana. Podle Bezděka uměla velmi dobře plavat.

„Ostraha jí zakoupila vstupenku a poskytla zálohu na zámeček. Plavala ve vnitřním bazénu, kde sice probíhal trénink, nicméně trenér si princezny Diany všiml až na konci. Díky tomu ji považujeme za velice výkonnou plavkyni,“ popisuje ředitel podolského bazénu.

Nedaleko areálu se nachází budovy České televize, kam proudí trubkami voda z Podolí a ochlazuje techniku.

„Na plaveckém stadionu v Podolí posíláme studenou vodu na Kavčí hory. Tou si ochlazují studia a ohřátou vodu nám posílají zpět,“ vysvětluje Jan Bezděk.

Úpravna vody Podolí | Foto: Pražské vodovody a kanalizace

Plavecký areál v Praze Podolí | Foto: ČTK

Anna Jadrná, Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme