Aby mohl hrát hokej, maminka měla dvě zaměstnání. Hvězdička Matthews si díky rodině plní hokejový sen

Na ledě v Národní hokejové lize strávil přesně 17 minut a 37 vteřin. Při své premiéře se čtyřikrát prosadil proti Ottawě, a i když jeho Toronto prohrálo 4:5 po prodloužení, mluví o něm celý svět. Austona Matthewse ale mají vedle gólmana Senators Craiga Andersona v živé paměti i čeští fanoušci. Byl to právě on, kdo se ve čtvrtfinále letošního světového šampionátu v Rusku postaral o vyřazení Česka a kdo na posledním mistrovství dvacítek hattrickem sestřelil tým Jakuba Petra.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Auston Matthews je po své velkolepé premiéře v NHL hitem na sociálních sítích

Auston Matthews je po své velkolepé premiéře v NHL hitem na sociálních sítích | Zdroj: Reuters

Narodil se před devatenácti lety v Kalifornii Emě a Brianovi Matthewsovým dva týdny po termínu. Možná i proto vzhledem ke svému věku tak roste. Měří 191 centimetrů a váží 98 kilogramů.

Věděli jste o Austonu Matthewsovi?
Když mu byly dva roky, byl poprvé v hledišti na NHL, kam ho vzali otec Brian a strýc Billy.
Stejně jako otec hrával baseball, ale zamiloval si puk a kluziště.
S hokejem začínal v šesti letech.
Před třemi lety si při svém druhém startu za reprezentaci USA do 17 let zlomil stehenní kost.
Je prvním Američanem od roku 2007, který byl draftován jako jednička.
Během loňského působení nastřílel ve 36 zápasech za curyšské Lvy 24 branek a přidal 22 asistencí.

Jeho maminka vyrůstala na ranči v Mexiku, a tak Auston Matthews pochytil základy španělštiny. Doma mu říkají „Papi“, ve španělském slangu „tatík“.

Když se před minulou sezonou stěhoval do švýcarského Curychu, aby sbíral zkušenosti v dresu Lions, maminka (a také o tři roky starší sestra Alexandra, která mu pomáhala se studiem) šla s ním.

Ostatně vždy mu byla oporou. V minulosti měla dvě zaměstnání, aby si mohla rodina Matthewsových dovolit Austonovi platit hokej. Tehdy to vycházelo na 20 tisíc dolarů ročně, což je při dnešním kurzu necelých 500 tisíc korun.

Vůle, podpora a ochota rodičů se vyplatila. Auston měl pro sport vlohy – jeho otec hrál na univerzitě baseball a prastrýc Wes dostal v roce 1966, kdy probíhala válka ve Vietnamu, roční odklad vojny, aby mohl působit v NFL, nejprestižnější soutěži amerického fotbalu.

Svého prasynovce Austona kdysi poučil: „Podívej, chlapče. Ať zbývá do konce minuta a půl, nebo minuta, vždycky tomu musíš dát všechno. Jinak šidíš jen sám sebe a svůj tým.“

O devět let rychlejší než Jágr

A Matthews se rady očividně drží. V noci ze středy na čtvrtek při svém premiérovém startu v NHL za Toronto vstřelil svůj čtvrtý gól do sítě Ottawy tři vteřiny před koncem druhé třetiny. Rodiče u toho nechyběli a maminka Ema to v hledišti Canadian Tire Centre oplakala.

Auston Matthews se stal historicky prvním hráčem v novodobé éře NHL (od sezony 1943/44), který se při svém debutu blýskl čtyřmi zásahy. Zároveň rozšířil dosavadní dvaadvacítku stále aktivních hráčů v zámoří, již se v jednom utkání nejprestižnější hokejové soutěže planety prosadili čtyřikrát.

VIDEO: Debut z říše snů. Devatenáctiletý Matthews zazářil v NHL čtyřmi góly a rozplakal maminku

Číst článek

Třeba Rus Alexandr Ovečkin z Washingtonu to dokázal už ve třech případech, Slovák Marián Gáborík z Los Angeles dvakrát a třetí nejproduktivnější hráč v historii NHL Jaromír Jágr z Floridy jednou – 14. října 2000 za Pittsburgh proti New York Rangers. Tehdy mu bylo 28, o devět let víc než Matthewsovi.

„Ne každý zápas se vám podaří dát čtyři góly. Tohle byl pro mě výjimečný večer,“ hodnotil hrdina nešťastného klání, v němž Toronto podlehlo Senators 4:5 po prodloužení. Ani na chvilku však neukázal, že by si o sobě myslel víc, než ve skutečnosti je.

Zato Maple Leafs a vlastně celý hokejový svět jsou z něj u vytržení. „Byl lepší než všichni ostatní na ledě. Prožíval to. Byla zábava ho sledovat,“ reagovali zástupci Toronta na Matthewsovu „one man show“ pro server nhl.com.

Matthewsovo umění poznalo i Česko

Čerstvé vzpomínky na Austona Matthewse mají kromě gólmana Ottawy Craiga Andersona také čeští reprezentanti.

Těm do osmnácti let dal loni v dubnu na mistrovství světa ve švýcarském Lucernu dvě branky, jimiž přispěl k vítězství Spojených států 7:2 a postupu do semifinále.

O tři čtvrtě roku později nastřílel Matthews Česku hattrick na světovém šampionátu do dvaceti let. Spojené státy tehdy zvítězily 7:0 a rovněž si tím otevřely brány semifinále.

A do třetice – na květnovém, tentokrát už seniorském mistrovství světa v Rusku dal českému výběru ve čtvrtfinále jeden gól v základní hrací době a proměněným rozhodujícím nájezdem poslal USA dál.

Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme