Hokejový talent Hrdinka si pro svoji kariéru vybral Švédsko a nelituje

Nejen Kanada nebo Spojené státy už jsou pro hokejové talenty zeměmi zaslíbenými. Řada mladých hráčů pro rozvoj svého umu volí Švédsko. Jedním z vyslanců českého hokeje na severu Evropy je po Jakubu Vránovi také teprve sedmnáctiletý František Hrdinka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejový talent František Hrdinka si pro svoji kariéru vybral Švédsko

Hokejový talent František Hrdinka si pro svoji kariéru vybral Švédsko | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

Jméno odchovance pražského klubu z Letňan se pravidelně objevuje v juniorských reprezentačních výběrech. Už v patnácti letech vsadil na zahraniční angažmá. Vybral si akademii v rakouském Salzburku. Na jednu sezónu. Poprvé bez nejbližších.

„Těžký to bylo v tom, že jsem se musel starat sám o sebe. Po pár měsících se ale dá všechno vyřešit,“ líčí s odstupem času první velkou nejen sportovní zkušenost František Hrdinka.

Možná se tak trochu vymyká svým vrstevníkům. O velkých snech spojených se zámořským hokejem od něj neuslyšíte.

Přehrát

00:00 / 00:00

Talentovaný hokejista František Hrdinka si pro svoji kariéru vybral švédskou Frölundu a svého rozhodnutí nelituje

„Na NHL jsem vůbec nemyslel. V mladším dorostu jsem chtěl hrát za starší dorost, ve starším dorostu za juniory. To byly moje cíle.“

Své současné sny si plní ve Frölundě. K angažmá mu pomohl jeden z juniorských turnajů a skutečnost, že právě na něm získal ocenění pro nejlepšího obránce. Než se vydal do Švédska, o radu si řekl Jakubu Vránovi. Hráči, kterému odborníci předpovídají velkou budoucnost.

„Říkal, že tam mají nejlepší zázemí, nevětší konkurenci a posledních pět let mají nejvíc draftovaných hráčů na světě. To je dobrá vizitka. Produkují dobré hráče a to mi pomáhá.“ Ve Švédsku se ve všech směrech posunul dál. Oproti Rakousku se Hrdinka ještě víc musel osamostatnit.

Kromě tenisáků pomáhá hokejovým brankářům při přípravě i aplikace pro tablety

Číst článek

„Mám vlastní byt a musím se o všechno starat sám. Je to o hodně těžší než v Salcburku, kde jsme bydleli na internátu.“ Mimochodem, jak to vypadá v kuchyni sedmnáctiletého mladíka? Hlady rozhodně neumírá. Základ zvládne.

„Různé těstoviny s masem a různý omáčky. Ale nic složitýho, na to nemám čas ani chuť to dělat,“ usmívá se František Hrdlička.

Není ale odkázán jen na sebe. Sám si ovšem musí poradit se studiem. Na rozdíl od spoluhráčů má individuální program. Hokeji obětoval vše. Školu ale rozhodně nedává na vedlejší kolej. Moc dobře vnímá důležitost studia a vzdělání.

Na draft Hrdinka nemyslí, soustředí se na letošní sezonu

„Škola je hodně důležitá. Nevíte, co se může stát. I kdybych byl profesionální hokejista, tak po skončení kariéry budu školu potřebovat,“ uvědomuje si hokejový talent. A aktuální hokejové plány mladíka, který českému výběru výrazně pomohl ke stříbru na olympiádě mládeže?

„V A-týmu šance není, protože mají všechny čtyři pětky plný, a když se někdo zraní, tak berou z juniorů. Hraju za starší dorost nejvyšší švédskou ligu.“ Rád by si přitom zahrál za Českou republiku na světovém šampionátu ve Švýcarsku. Nechce se ale věřit, že by přeci jen nepřemýšlel o zámořském hokeji a draftu.

„Samozřejmě nad tím přemýšlím, ale není to tak, že bych na nic jiného nemyslel. Spíš se soustředím na sezónu, kterou teď hraju. Draft je ještě daleko, ještě celá sezona a půl,“ říká na závěr František Hrdinka.

Pavel Petr, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme